Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2008-08-01
Förlag
Brombergs
Dimensioner
218 x 135 x 25 mm
Vikt
440 g
SAB
Hc
ISBN
9789173370349
Hon älskade (inbunden)

Hon älskade

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2008-08-01
199
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"När Signe dog fick jag några av hennes efterlämnade föremål. Hon hade själv bestämt att just jag skulle ha dem. Men eftersom jag inte förstod vad hon givit mig, kastade jag bara en förströdd och ointresserad blick på grejerna och slängde ner dem i en kartong som jag sedan ställde på en hylla högt upp i garderoben. När jag många år senare av en tillfällighet hittar kartongen, träffas jag i hjärtat av påfågelsfjädern, hennes stora hårkam av sköldpadd och en liten flaska med knappt förnimbar doft av ambra. Den lilla gipskopian av Eros finns där också, androgynen med smärta i blicken, outsäglig smärta.

Det är som om Signe viskar till mig: Här är jag, nattens drottning."

Så inleder Helena Henschen sin berättelse om sin farmor Signe, född 1885 och dotter till den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel.

Som ung kvinna i sekelskiftets Sverige revolterar Signe mot sin far och sin uppväxt. Hon är borgardottern som syns i Stockholmsvimlet med anarkister och socialister och deltar i kampen för ett nytt samhälle. Hon engagerar sig i kvinnofrågan och i Fredrika Bremerförbundet.

Signe är judinna och under andra världskriget deltar hon i uppbyggnaden av något som kunde bli en svensk motståndsrörelse. Hon öppnar sitt hem Rosenvik på Djurgården för judiska flyktingar.

Men hon är också nattens drottning och hennes starkaste drivkraft är kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. Hon får sex barn och gifter sig och skiljer sig två gånger och inleder sedan ett livslångt och passionerat förhållande med en redan gift tysk hjärnforskare och hypnotisör.

I sitt testamente uttryckte hon en önskan att det på hennes gravsten skulle stå: Hon älskade.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Hon älskade. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En stark kvinnoskildring
  Andrea L, 28 april 2011

  Jag har delade känslor för "Hon älskade". Jag hade väldigt svårt att komma in i den, från början tyckte jag historien var långdragen och jag kände inte det där riktiga "lässuget". När handlingen kryper närmare krigsåren och boken börjar behandla Signes engagemang i världspolitiken vaknar mitt intresse. Boken skildrar Signes glöd och vilja att hjälpa på ett fint sätt, och när jag vänt det sista bladet känner jag en beundran för Signe. En kvinna som inte viker ner sig, som kämpar för sin egen o... Läs hela recensionen

 2. Läsvärd
  Y, 17 november 2008

  Hade gärna fått följa Helena Henschens släkting på ett djupare plan, även om det förstås kan bli svårt när historien till stor del bygger på efterlämnade anteckningar. Det som är positivt är att boken skildrar en tid och kvinnor som sällan annars nämns. De som var med när svenska kvinnor fick rösträtt och när de stora världskrigen bröt ut. Sådant vill jag läsa mer om, svagheten att historien ibland blir "platt" är också dess styrka, den bygger på en verklig persons liv.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Helena Henschen

 • I skuggan av ett brott

  Helena Henschen

  I skuggan av ett brott bygger på en verklig händelse som ägde rum den 7 mars 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och denna dag förlorade hon sin familj i det som sedan gick till svensk kriminalhistoria som "de sydowska morden". Det inträ...