Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2009-04-22
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Dimensioner
175 x 110 x 20 mm
Vikt
159 g
SAB
Hc
ISBN
9789173372008
Hon älskade (pocket)

Hon älskade

(17 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2009-04-22
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
»När Signe dog fick jag några av hennes efterlämnade föremål. Hon hade själv bestämt att just jag skulle ha dem. Men eftersom jag inte förstod vad hon givit mig, kastade jag bara en förströdd och ointresserad blick på grejerna och slängde ner dem i en kartong som jag sedan ställde på en hylla högt upp i garderoben. När jag många år senare av en tillfällighet hittar kartongen, träffas jag i hjärtat av påfågelsfjädern, hennes stora hårkam av sköldpadd och en liten flaska med knappt förnimbar doft av ambra. Den lilla gipskopian av Eros finns där också, androgynen med smärta i blicken, outsäglig smärta. Det är som om Signe viskar till mig: Här är jag, nattens drottning.«

Så inleder Helena Henschen sin berättelse om sin farmor Signe Thiel, född 1885 och dotter till den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Som ung kvinna i sekelskiftets Sverige revolterar Signe mot sin far och sin uppväxt. Hon är borgardottern och överklassflickan som syns i Stockholmsvimlet med anarkister och socialister och deltar i kampen för ett nytt samhälle. Hon engagerar sig i kvinnosaksfrågan, blir ordförande för Fredrika Bremerförbundets Stockholmsavdelning och rör sig i kretsen runt Ellen Key. Signe är judinna och under andra världskriget deltar hon i uppbyggnaden av något som skulle bli en svensk motståndsrörelse. I sitt hem Rosenvik på Djurgården gömmer hon judiska flyktingar. Men hon är också nattens drottning och hennes starkaste drivkraft är kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. Hon får sex barn och gifter sig och skiljer sig två gånger och inleder sedan ett livslångt och passionerat förhållande med den redan gifte tyske hjärnforskaren och psykiatern Oskar Vogt. När Signe dör 1969 uppfyller man hennes önskan att på hennes gravsten låta gravera in orden Hon älskade.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Hon älskade. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bildande
  Monika Lorentzon, 6 mars 2019

  Intressant bok och historiskt lärorik. Väcker en del frågeställningar som leder till funderingar och faktasökande. Spännande personkaraktärer och ett behagligt skrivspråk.

 2. En människoskildrare
  Ingrid Andersson, 18 mars 2014

  Helena Henschen klär tiden runt sekelskiftet med kött och blod, själ och hjärta. Läsaren kommer så nära huvudpesonen i boken genom författarens eget sätt att göra sig till ett med densamma.

 3. Starka kvinnor
  Vitsippan, 23 juli 2009

  Härlig bok, sträckläste den.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Helena Henschen

 • I skuggan av ett brott

  Helena Henschen

  I skuggan av ett brott bygger på en verklig händelse som ägde rum den 7 mars 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och denna dag förlorade hon sin familj i det som sedan gick till svensk kriminalhistoria som "de sydowska morden". Det inträ...