Jag heter inte Miriam (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
457
Utgivningsdatum
2015-01-05
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Medarbetare
Bromberg, Casia (form)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
471 g
SAB
Hc
ISBN
9789173376785

Jag heter inte Miriam

(33 röster)  |   Läs 3 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2015-01-05
99
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Majgull Axelsson är tillbaka med en ny gripande roman. Jag heter inte Miriam är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

"Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam."

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.

»Majgull Axelsson är en psykologins mästare, det vet alla som läst henne. Hon är också en klar iakttagare av både klass och förtryck - ofta knivskarp i sitt sätt att skildra de mekanismer som finns inom varje grupp. /.../Jag sträckläser, bokstavligen så.»

Annelie, Dufva, Sveriges Radio

»Det är ett grandiost konstruerat dramatiskt upplägg, där författaren varvar berättelser från tiden i koncentrationsläger, de första åren i Sverige och nutid. Fakta vävs in i fiktionen.«

Aftonbladet

»Styrkan och det djupt övertygande i Jag heter inte Miriam beror inte minst på Majgull Axelssons sätt att berätta. Hon använder inga tillgjorda grepp. Hon litar på sitt språk och det drabbande i berättelsen.«

Helsingborgs Dagblad

»Så småningom blir Miriam tandläkarhustru i ett välmående Nässjö. Fram till sin åttiofemårsdag förnekar hon sitt romska ursprung inför alla. Hon sviker sitt folk, kan man säga. Man kan också säga att hon gör det enda möjliga. Metodiskt och skickligt gestaltar Majgull Axelsson hennes strategi att överleva genom att glömma.«

Sydsvenskan

»"Jag heter inte Miriam" är i första hand en roman om identitet, om skuld, om gränserna för vad som går att minnas och tala om - och om hur gränserna ändå efterhand går att töja på. Det är också en roman om svensk aningslöshet. Men framförallt är den en detaljerad, vardagsrealistisk skildring av koncentrationslägerverkligheten. Axelsson är ypperlig på att förmedla kroppskänslor, ångestens fysiska uttryck, och hon väjer inte för något.»

UNT

»Utan tvekan vårens största läsupplevelse.»

Corren

»Om detta må vi berätta. Gång på gång. Majgull Axelsson gör det med den äran.»

SvD
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag heter inte Miriam. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag heter inte Miriam, handlingen fastnar.
  Periodläsare, 9 september 2015

  Jag brukar inte läsa för sorgliga böcker, men denna klarade jag av, den var framställd på ett sakligt och naket sätt där handlingen fastnade i minnet. Speglade enligt mitt tycke både medmänsklighet och oförsonlighet i kriget.

 2. Jag heter inte Mirjam
  kristina lindgren, 14 april 2015

  Åter en bok av Maj-gull Axelsson som fängslar mej och berör.Lättläst men ej lättsmält-den föder så många tankar och eftertankar.Hon skriver alltid från ett perspektiv på den utsatta människan och gör alltid ett enormt researchjobb,annars .Boken går knappt att lägga ifrån sej så engagerande och upprörd över alla hemskheter blir jag. Detta är en bok som högstadie- och gymnasieelever-och alla andra- bör läsa!

 3. lättläst tidsfördriv på intressant tema.
  Theréze, 6 april 2015

  Lättläst tidsfördriv på intressant tema men sättet författaren skriver på tilltalar tyvärr inte mig. Bra research om andra världskriget men jag tycker inte känslobeskrivningarna når riktigt enda fram. Var inte minsta berörd då jag slutade läsa boken. Tyvärr.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Majgull Axelsson