Tea-Bag : roman (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2002-06-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Leopard förlag
Dimensioner
179 x 111 x 23 mm
Vikt
180 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789173430128

Tea-Bag : roman

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2002-06-01

Slutsåld

Jesper Humlin är en av de mest uppburna poeterna i sin generation. Men hans håg står snarare till att få stipendier än en stor läsekrets. Hans dikter är svårgenomträngliga och hans trognaste läsare är en inflyttad kines, som i långa, utförliga brev visar att han inte begripit någonting av dem. Hans förläggare, som alltid tar emot Jesper Humlin på förlaget i sin roddmaskin på väg fram och tillbaka över Östersjön, vill att Jesper ska börja skriva kriminalromaner istället. Därför har han redan meddelat sin säljavdelning att nästa bok blir en deckare och för säkerhets skull också skickat ut ett pressmeddelande om detta. En som redan är igång med sitt deckarskrivande är Humlins 95-åriga mamma (som till vardags försörjer sig på telefonsex). Likaså planerar även Humlins kollega och argaste konkurrent Viktor Leander att skriva en detektivroman. Humlin känner hur hans hittills givna position på den svenska parnassen börjar vackla, men det som får marken att definitivt rämna under honom blir en biblioteksuppläsning, dit ett antal interner bjudits in. Humlins poesi faller dem inte på läppen och uppläsningen slutar i slagsmål och kaos.

Men som bekant är kaos granne med Gud och räddningen för Jesper Humlin blir mötet med invandrarflickan Tea-Bag. Hon har tagit sig illegalt till Sverige och lever här under olika identiteter. Humlin bestämmer sig för att starta en skrivarkurs för Tea-Bag och hennes vänner med baktanken att få en ny ådra till sitt författarskap. Men skrivarkursen blir inte som Humlin tänkt sig och mötet med Tea-Bag mycket mer omvälvande än han någonsin kunnat tänka sig. Tea-Bags språk är alldeles eget och hennes berättelse växer ut till en skakande men samtidigt poetisk skildring av dagens Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Tea-Bag : roman. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. bra med inslag av humör
  bonadea, 9 september 2015

  Tea-bag är inte riktigt som jag har förväntat mig , utan en positiv överraskning. Fast det inte är någon bok som ska vara rolig utan handlar om ett seriöst ämne som utanförskap som flyktingar upplever är den skriven med humör. Huvudkaraktären är en bitter poet Jesper Humlin , hans skrivande går inte som han har tänkt sig och av en slump stötter han På Tea-bag, en ung svart kvinna som är i Sverige illegalt, efter detta mötet kommer han i kontakt med en för honom tidigare helt okänd krets av... Läs hela recensionen

 2. Precis min kopp te!
  Magnus Persson, Frösön, 10 september 2002

  "Tea Bag" har gett min förutfattade mening om Henning Mankell som renodlad deckarförfattare en rejäl knäck!

  Till en början gjorde boken mig lätt förvirrad, eftersom jag hade väntat mig samma sorts strukturerade och stillsamt reflekterande berättande som i "Danslärarens återkomst", men i stället konfronterades jag plötsligt med ett myller av helt osannolika personligheter och deras till synes osammanhängande livsöden.

  Nåja, sisådär halvvägs genom boken började jag ana att d... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Henning Mankell