Kärleken, kriget : en algerisk mosaik : roman (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2003-07-01
Förlag
Leopard Förlag
Översättare
Ingvar Rydberg
Originalspråk
Franska
Originaltitel
L'amour, la fantasia
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
500 g
SAB
Hjp.01=c,Hcej.01
ISBN
9789173430333

Kärleken, kriget : en algerisk mosaik : roman

en algerisk mosaik; roman

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2003-07-01
169
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
'Dessa paraderande soldater blir för mig, bland skriken som deras eleganta stil inte kan kväva, mitt Algeriets dystra älskare ... Den främmande värld, som de tränger in i nästan sexuellt, jämrade sig oavbrutet i tjugo-tjugofem års tid efter "den ointagliga stadens" fall. Dessa moderna officerare, dessa så välutrustade aristokratiska ryttare i spetsen för tusentals infanterister från olika håll, dessa korsfarare i ett kolonialt sekel fyllt av så mycket skrik och larm, njuter av detta intensiva buller, tränger in i det som vid en deflorering. Afrika erövras men kan inte tiga om sin vägran."

Vanligtvis är det segrarna som skildrar historien. Men i Assia Djebars Kärleken, kriget vänds perspektivet upp och ned. Här lyfts de kvinnliga frihetshjältarna fram, de ohörda kommer till tals, deras berättelser vävs samman till en historia om hur det koloniala förtrycket besegras men byts ut mot ett annat. Gårdagens förtryckta blir dagens segrare och samtidigt nya förtryckare.

Översättning Ingvar Rydberg

"Hur blir man den man är? Bortom det enskilda? Sällan har jag sett ett så lysande litterärt svar som Assia Djebars Ett fängelse så stort. Jag placerar henne - med riktig övertygelse - i övre delen av Nobelpriskandidatlistan." - Jan Arnald i Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kärleken, kriget : en algerisk mosaik : roman. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lysande litteratur
    Lotta, 23 oktober 2012

    Välskriven, fängslande och skrämmande roman om att vara kvinna i Algeriet förr och i dag. Språket är mycket vackert och poetiskt. En av mina kandidater till Nobelpriset i litteratur.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Assia Djebar