Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
131
Utgivningsdatum
2009-08-12
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Översättare
Åsa Larsson
Originaltitel
Syngué sabour. Pierre de patience
Dimensioner
181 x 139 x 16 mm
Vikt
260 g
SAB
Hce
ISBN
9789173432573
Tålamodets sten (inbunden)

Tålamodets sten

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2009-08-12

Slutsåld

"Tålamodets sten, vinnare av det prestigefyllda franska Goncourtpriset, är en till synes enkel bok, skriven i en sparsam, poetisk stil. Men det är en rik läsning, delvis en allegori, delvis en berättelse om hämnd, delvis en utforskning av stolthet, kärlek, sex, äktenskap, krig. Det är utan tvekan en viktig och modig bok. Khaled Hosseini, författare till "Flyga drake" och "Tusen strålande solar"

Jag har i dessa spalter tidigare antytt mitt litterära ideal: Jag vill ha koncentration, förtätning och en framställning fri från pladder. Kammarspel som respekterar tidens, rummets och handlingens enhet. Nu har jag fått en sådan pärla i min hand. Den heter Tålamodets sten. Anders Hjertén, Värmlands folkblad

Det är inte så ofta man hittar nyöversatt fransk skönlitteratur. För att lyckas ta sig över alla murar in till svenska bokhandlar måste det vara inte bara bra, utan utomordentligt bra. Tålamodets sten är bättre ändå Det är oerhört. Jag satt med andan i halsen över köksbordet och kunde inte slita mig. Drack inte ens upp kaffet. Det blev kallt i koppen. Och ändå lämnade jag som läsare aldrig rummet. Norrbottenskuriren

Det är innerligt, välskrivet, tätt, jag kan verkligen rekommendera den. Elin Classon i P1 Kulturnytt

På persiska finns ett uttryck som lyder syngué sabour tålamodets sten. Det syftar på en magisk sten till vilken man kan anförtro sina hemligheter, avlasta sina bördor, bikta sina synder. Tålamodets sten är också titeln på Atiq Rahimis kritikerhyllade roman.
I ett sjukrum i ett krigshärjat land sitter en kvinna vid sin mans sjukbädd. Mannen har skadats i strid och ligger förlamad i respirator. Hon är ensam och står nu utan försörjning. Hemma väntar två hungriga döttrar, men hon viker aldrig från hans sida och ber oupphörligt för att han ska tillfriskna. Utanför pågår kriget för fullt, hon hör ständigt explosioner och skrik.
Dagarna förflyter och hennes desperata böner ersätts gradvis av ett slags bekännelse. Nu när han är oförmögen att svara vågar hon öppna sig och blotta känslor som varit inkapslade djupt inom henne. Hon vågar framviska förbjudna tankar. Det är som om hans tystnad förlöser henne. Nu vågar hon ge röst åt sin smärta och frustration och hon rasar mot förtrycket i samhället som omsluter henne.
Tålamodets sten är en tät och poetisk roman, som 2008 belönades med Prix Goncourt, Frankrikes finaste litterära pris.

Atiq Rahimi, född 1956, kommer från Afghanistan och är författare och filmskapare. Han lämnade sitt hemland 1984 och har sedan dess främst varit bosatt i Frankrike. Filmen Earth and Ashes, baserad på en av hans romaner med samma namn, belönades vid filmfestivalen i Cannes 2004.

Atiq Rahimi kommer till bokmässan i Göteborg i höst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Atiq Rahimi