Ingenstans i min fars hus (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2010-04-26
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Översättare
Ingvar Rydberg
Originaltitel
Nulle part dans la maison de mon père
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
170 g
SAB
Hce
ISBN
9789173432795
Ingenstans i min fars hus (pocket)

Ingenstans i min fars hus

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2010-04-26
49
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Läs ett provkapitel här >>

Jag vet ingen som brottats så envist, och konstnärligt framgångsrikt, med erfarenheten att som kvinna vara inspärrad. Varje dag: dold av slöja, bakom murar och portar, under männens kontroll, i den koloniala staden, i det rasistiska systemets sjuka fixering vid hudfärg.
Per Wirtén, Expressen

Fragment, skärvor, mosaik. Minnen från en barndom. En treårig flickas första trauma i livet. Hon sörjer förtvivlat sin avlidna farmor vars varma händer alltid skyddat henne.
Att vara flicka begränsar hennes frihet. Hennes far hindrar henne från att lära sig cykla när hon är fem år hon får ju inte visa sina ben! Och ändå är hon privilegierad. Hon är den enda infödda flickan i stadens franska skola. Liksom hennes far är den enda infödda läraren.

Flickan finner så småningom en egen väg. Språket och litteraturen blir hennes redskap för frigörelse, både från kvinnoförtryck och kolonialism.

I sin självbiografiska roman Ingenstans i min fars hus fogar Assia Djebar samman en rad nyckelscener från sin uppväxt i det koloniala Algeriet. Med stor kärlek och ömhet skildrar hon sina föräldrar och sin lilla hemstad. Men det är inte utan smärta som hon återvänder i minnet till den hon en gång var.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ingenstans i min fars hus
 2. +
 3. Barnet från ingenstans

De som köpt den här boken har ofta också köpt Barnet från ingenstans av Kari Rosvall, Naomi Linehan (pocket).

Köp båda 2 för 78 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ingenstans i min fars hus. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant uppväxtskildring
  mmartin, 21 mars 2018

  Detta är en känslomässigt högt spänd berättelse om en flickas uppväxt i Algeriet under mitten av 1900-talet.
  Man följer hennes skolgång m m under Algeriets självständighetsrörelse fram till frigörelsen. Språket är ojämnt, möjligen en effekt av översättningen?

 2. En bra bok en stor författare.
  Monica Karlsson, 19 februari 2017

  I sin självbiografi gör Assia Djebar en nostalgisk tillbakablick till sina barn-och ungdomsår i Algeriet fram till år 1953.Hon berättar om ett skeende där språket ibland är vackert, poetiskt och begrundande. Hennes unga mamma och andra kvinnor omkring henne bär slöja och lever passivt, fjättrade av ålderdomliga sedvänjor. I Algeriet lever två kulturer sida vid sida. Den franska katolska och den arabiska muslimska. Stor misstro och hat råder, smygtittande ögon finns överallt. Hennes stora sorg... Läs hela recensionen

 3. Den här boken visar med all önskvärd klarhet varför...
  Grace, 15 oktober 2013

  Den här boken visar med all önskvärd klarhet varför Assia Djebar förtjänar Nobelpriset i litteratur. Hennes ord väcker kristallklara bilder som stannar kvar, länge, länge och hjälper till att öppna läsarens ögon för nya världar och nya tankar. Den här boken handlar om exilens villkor, även exilen i det land som man föddes i men som på grund av ojämlika villkor inte accepterar en för den man är. Ett måste att läsa.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Assia Djebar