Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2011-11-18
Förlag
Leopard förlag
ISBN
9789173433211
I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan (e-bok)

I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan (e-bok)

(2 röster)
E-bok (EPUB), Svenska, 2011-11-18

Styckköp

173

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I Hårsfjärden jagade marinen ubåtar i början av 1980-talet. I Karlskrona gick U137 på grund så det syntes över hela världen. Längs hela den svenska kusten observerades ubåtar. Ubåtsfrågan var den överskuggande säkerhetspolitiska frågan för Sverige.

Tillsammans med en grupp amiraler var Carl Bildt tongivande i att peka ut Sovjetunionen som ett hot mot Sverige. Och de lyckades. Regering, riksdag, den allmänna opinionen - alla anklagade Sovjetunionen. Flera statliga utredningar försökte bringa klarhet i frågan. Men försvarsmakten hade satt kvalificerad hemligstämpel på känsliga dokument. Inte ens regeringens egen utredare fick ta del av dem.

I Hemligstämplat ger ambassadör Mathias Mossberg sin bild av vad som hände. Han berättar det som inte kunde skrivas i utredningarna och avslöjar vem som verkligen kränkte svenska vatten.

Ambassadör Mathias Mossberg var huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning Perspektiv på ubåtsfrågan och i 2002 års Säkerhetspolitiska utredning. Han arbetade i flera år som diplomat i Sovjetunionen och som en av UD:s specialister på Sovjet. Mossberg har också varit chef för UD:s analysgrupp och arbetade bland annat tillsammans med dåvarande utrikesministern Sten Andersson i fredsprocessen i Mellanöstern och senare som medlare i konflikten i Nagorno Karabach.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mathias Mossberg

  • One Land, Two States

    Mark Levine, Mathias Mossberg

    One Land, Two States is a bold restructuring of an idea that remains at the heart of international diplomacy after generations of conflict. A pioneering effort to preserve the two-state solution in Israel and Palestine, the book imagines new parad...