Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2013-03-04
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
486 g
SAB
Em,371.009485
ISBN
9789173434355
Barnexperimentet : svensk skola i fritt fall (inbunden)

Barnexperimentet : svensk skola i fritt fall

(25 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-03-04

Slutsåld

"Vi hade en skola som gick att beskriva som en av världens bästa. Men det är mer än tjugo år sedan. Per Kornhalls bok är den hittills bästa sammanfattningen jag läst om hur det gick till när vi gjorde oss av med den." - Ola Larsmo, Dagens Nyheter

Mångfald är ledordet för dagen när det gäller den svenska skolan och utbildningspolitiken. Men mångfald är inte lösningen, det är svensk skolas stora problem. Det finns en mångfald i kvalitet, kvantitet och resultat som saknades förr. Det finns helt enkelt inte en bra svensk skola längre. Alla barn får inte en bra utbildning. Vi har fått en skola där de med sämre resultat misslyckas i allt högre grad men där de bästa eleverna också är sämre än tidigare.

Hur kunde det bli så? Per Kornhall analyserar de gigantiska förändringarna som skett under de senaste 20 åren med kommunaliseringen, avskaffandet av Skolöverstyrelsen, nya regelverk som avskaffades och ersattes lika fort som de infördes och inte minst omvandlingen från en skola för alla till en skolmarknad för de starka.

Hans slutsats är att den svenska skolan blivit en experimentverkstad för trosvissa pedagoger, klåfingriga byråkrater och besparingsivriga politiker. Men de som utsätts för experimenten är inga marsvin eller råttor, det är våra barn och det är vår och deras framtid som huvudlöst sätts på spel.

Per Kornhall är före detta undervisningsråd på Skolverket och numera skolstrateg i Upplands-Väsbys kommun. Han har gett ut böckerna Skapelsekonspirationen (2008) och Livets ord (2010).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Barnexperimentet : svensk skola i fritt fall. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Excelent
  Mimí, 11 december 2017

  Boken? Bättre beskrivning finns ej. Författaren? modig och uppriktigt jag uppmuntrar Alla drabbade verksamheter, att köpa den här "läckande medel,... eller sorglig???

 2. Boken bör ge alla i beslutsposition ont i magen
  Viveka 2017, 27 maj 2017

  Mycket intressant redogörelse om skolans utveckling och varför det blivit som det blivit i skolan. Mycket strukturera skriven och den rör upp många känslor. Ett yrvaket uppvaknande och jag rekommenderar alla med politiska uppdrag och i skolvärlden att läsa den. Nu förstår jag äntligen kritiken mot kommunaliseringen som verkligen är berättigad.

 3. Tankvärd läsning
  Niane, 31 januari 2017

  Under läsningen av Kornhalls bok tas läsaren bland annat med på en historisk resa genom den svenska skolans reformer under 1980 -och 1990-talen samt konsekvenser utav dem, ges en kunskapsöversikt av Sveriges elevers resultat i internationella sökningar, hur andra länders skolor nått framgång samt vad som utmärker dessa framgångsrika skolor.
  Boken väcker många tankar och är läsvärd - framförallt för personer som har kontakt med skolans värld.

 4. Författaren ger en tydlig bild av den nedmontering av...
  Karin Fall, 24 september 2013

  Författaren ger en tydlig bild av den nedmontering av skolan som skett och sker sedan jag började min lärarkarriär 1969 i en då väl fungerande och positiv skolvärld. Det finns kanske hopp, men det verkar trögt.

 5. Mycket bra! Jag fick en noggrann översikt på...
  Karin Jonsson Agardh, 12 augusti 2013

  Mycket bra! Jag fick en noggrann översikt på utvecklingen av den svenska skolan de senaste dryga 20 åren. Har rekommenderat den till mina vänner och kollegor.

 6. En nyttig bok som använder sig av en uppsjö modern...
  HR, 23 maj 2013

  En nyttig bok som använder sig av en uppsjö modern forskning för att visa hur illa uttänkt, genomtänkt, förberett och uppföljt det nya svenska skolsystemet är.
  Det allmänna perspektivet är tyvärr extremt kortsiktigt - ett ordentligt grepp om den svenska skolutvecklingen sen demokratins genombrott är det minsta som behövs för att förstå vad som hänt med skolan sen 1990. Men Kornhall har inga tankar om enhetsskolans uppkomst eller gamla skolsystemets uppgång och fall.
  Värre är att hans ... Läs hela recensionen

 7. Mycket intressant läsning. En bok ALLA lärare och...
  Lajla Rydberg, 22 maj 2013

  Mycket intressant läsning. En bok ALLA lärare och kommunala skolpolitiker och tjänsteman borde läsa för att förstå och kunna åtgärda skolans problem.

 8. Per Kornhall ger en utförlig beskrivning av den...
  Esa Rytöoja, 17 maj 2013

  Per Kornhall ger en utförlig beskrivning av den svenska skolan av idag.
  Han pekar på de fel man har begått sedan årtionden tillbaka. Redan då kunde man förutspå hur skolan samt den riktiga lärarkåren skulle drabbas. Ingen lyssnade dock och skolan blev tillsvidare en tummelplats för en mängd politiska experiment, toppat av marknadsliberala experiment. Det fria fallet lär inte sluta förrän skolan återgår i statlig regi med klara direktiv och målbeskrivningar. Därutöver krävs en ingående gra... Läs hela recensionen

 9. En fascinerande och ovanligt klar beskrivning av vad...
  Mr Mago, 7 maj 2013

  En fascinerande och ovanligt klar beskrivning av vad som har gått fel i det svenska utbildningssystemet sedan 1990. Den ger också inblickar i hur beslutsfattandet går till inom politiken och man blir mörkrädd. Detta är obligatorisk läsning för dem som vill delta i debatten kring utbildningkvalitet i Sverige. Läs även Laurence Steinberg's "Beyond the Classroom". Båda dessa böcker krossar effektivt de svenska myterna kring hur utbildning ska organiseras och vad som påverkar elevernas förmåga att tillgodogöra sig undervisning.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Per Kornhall