Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2014-08-04
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
235 x 160 x 25 mm
Vikt
673 g
SAB
Ikz Oscarsson, Per
ISBN
9789173434942

Fantasten Per Oscarsson

(7 röster)
Inbunden,  Svenska, 2014-08-04
284
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Klas Gustafson bjuder på en finstämd och ingående skildring som lockar till sträckläsning...så nära du kan komma fantasten Per Oscarsson idag." - Dalademokraten

Initierad biografi där du får veta allt du inte visste om skådespelaren Per Oscarsson.

En fantast är enligt ordboken en person med storslagna men verklighetsfrämmande idéer, en som ger sig hän åt fantasier och tror sig kunna förverkliga dem. Just sådan var Per Oscarsson.

Spänningen fanns mellan blicken och leendet. De mörka ögonen utstrålade farlighet på gränsen till galenskap. Det breda leendet var varmt och oreserverat. Han tycktes sväva i det kraftfältet; mellan vansinne och vänlighet, avstånd och närhet.

Per Oscarsson bestämde sig tidigt för att bli skådespelare och han antogs på Dramatens elevskola endast sjutton år gammal. Inom loppet av några år kom han att räknas som ett av stjärnskotten i sin generation. Ändå tycktes han vara på ständig flykt från skådespelaryrket, hade svårt att inordna sig och försvann tidvis från rampljuset.

Många förknippar skådespelaren Per Oscarsson med karaktärer som hummar och mumlar likt låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja Rövardotter. Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte tevekaffet i halsen. Men listan över Oscarssons skådespelarinsatser är imponerande lång, han medverkade i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär. Det är en historia väl värd att berättas. Eller som han själv uttryckte det: "Det har varit ett ganska rikt liv, det tycker jag. Det är ganska maffigt! Väl stoppat, så kan man säga. I ett magert skinn."

Klas Gustafson, född 1950, är journalist och författare till uppmärksammade biografier om Beppe Wolgers, Cornelis Vreeswijk, Tage Danielsson, Monica Zetterlund och Gösta Ekman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fantasten Per Oscarsson
  2. +
  3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 363 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »