Judejävel : Om svensk sionism och israelisk ockupation (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2016-03-08
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
216 x 145 x 18 mm
Vikt
352 g
ISBN
9789173436083
Judejävel : Om svensk sionism och israelisk ockupation (inbunden)

Judejävel : Om svensk sionism och israelisk ockupation

(10 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-03-08
230
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Personligt om den judiska identiteten
Under den judiska påsken 2002 slog en av Hamas självmordsbombare till mot ett hotell i Netanya i Israel. Ett av de många dödsoffren var författaren Bernt Hermeles mamma.

Hermele växte upp i början av 1950-talet i ett judiskt invandrarhem på Södermalm i Stockholm. Inbäddad i det ortodoxt judiska skulle det dröja ända till femtonårsåldern innan han för första gången steg över tröskeln till ett icke-judiskt hem. Men för Hermele blev Gazakriget 2014 en brytpunkt. Kriget ställde honom frågande till den starka lojaliteten mot Israel inom dagens judiska minoritet. Följden blev hätsk kritik från den gemenskap han tillhört under hela sitt liv och starten på många tankar kring komplexiteten i sitt judiska arv. Judejävel är Hermeles personliga resa som inte väjer för de svåra frågorna kring identitet och samhörighet.

Det är viktiga rader 2016 som bör nå många läger. - Hynek Pallas, Dagens nyheter

Jag tycker mycket om Judejävel. Den tar upp väldigt intressanta frågeställningar om sionism, identitet, etnicitet. Att den dessutom är både lättläst och faktiskt också underhållande ibland gör den inte mindre viktig. Hermele reflekterar klokt med både ödmjukhet, charm och självironi över frågor som rör oss alla. - Eva Dandanelle, Hallandsposten

Bernt Hermele är journalist, författare och taxichaufför. Han har tidigare skrivit två uppmärksammade böcker, Guldsot (2011) om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner och Firman (2013), en granskning av Bonnierfamiljens mediemakt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Judejävel : Om svensk sionism och israelisk ockupation. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fängslande från första sidan
  Grebo, 9 december 2016

  Tänk vad litet jag visste om dagligt judiskt liv i Stockholm under andra halvan av 1900-talet, trots att vi bodde så nära varandra!

  Och Bernt hann bli 15 år när han första gången klev over tröskeln till ett icke-judiskt hem.

  En mycket modig uppgörelse med Israels krigspoltik innehåller boken också, med många fina porträtt. Intressant skildring av livet som taxischaufför får man på köpet.

 2. Modigt
  Tord Karlsson, 8 september 2016

  Bernt Hermele är en man som vågar tänka själv och sedan stå för sina slutsatser. Det gör honom väldigt obekväm för dem som vill att alla ska inordna sig i det "godkända" förhållningssättet.
  Hermele beskriver sin barndom och skolgång på ett sätt som får en att förstå varför han blev den han är. Det är en berikande läsning även för den som inte tillhör den judiska gemenskapen.

 3. Starkt vittnesmål
  Ernesto Katzenstein (Västerås), 3 augusti 2016

  Hermele berättar varm och nästan naivt om sina judiska rötter och hur han undan för undan kommer underfund med att det ovillkorliga försvaret av Israels medför komplicitet med landets alltmer aggressiva politik. Intressant hur han vägrar att låta hämnden styra hans tankar och sitt liv.

 4. Ögonöppnande !
  Undis, 17 juni 2016

  Jag har pinsamt dålig kunskap om folket judar. Det mesta som finns handlar om Förintelsen.
  Denna boken ger en öppen inblick i de många olika vinklarna av judar, sionism, antisemitism och den fruktansvärda konflikten i Israel/Palestina.
  Lättförståelig fakta som ger kött på benen.
  Beundransvärt modigt av författaren, att delvis "gå emot sina egna". Han beskriver mycket logiskt sitt resonemang.
  Jag känner mig betydligt klokare efter att läst denna boken. Jag är ödmjukt tacksam till författaren.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Bernt Hermele