Ernest Thiel : pengar och passion (storpocket)
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2017-01-02
Förlag
Leopard Förlag
Dimensioner
210 x 134 x 24 mm
Vikt
531 g
SAB
Lz Thiel, Ernest
ISBN
9789173437226
Ernest Thiel : pengar och passion (storpocket)

Ernest Thiel : pengar och passion

(2 röster)
Storpocket Svenska, 2017-01-02
191
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om Ernest Thiel en man som älskade konst mer än pengar.

Vid förra sekelskiftet var Ernest Thiel Sveriges rikaste man. Det var en tid av nya idéer, klasskamp, storstrejk, industrialisering, rösträttsreformer och sexuell frigörelse. 1897 lämnar Thiel sin familj för sitt livs passion och byter också umgänge. Han träffar tidens stora författare och målare: Bruno Liljefors, Carl Larsson, Eugène Jansson, Verner von Heidenstam, Oscar Levertin och Hjalmar Söderberg. Han börjar samla konst. Han ger Edvard Munch ett årligt arvode och översätter flera av Nietzsches betydande verk.

Mitt under dessa omvälvande år bygger Ernest Thiel sitt galleri på Blockhusudden på Djurgården, ett magnifikt renässanspalats som invigs storslaget 1907. Det första världskriget och den efterföljande deflationen fick finansfurstens, konstsamlarens och mecenatens förmögenhet att smälta ihop. När han dog i januari 1947 uppgick hans tillgångar till 3.420 kronor.

Lars Ragnar Forssberg har, baserat på dagböcker och en rikhaltig brevsamling, skrivit en fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om en man som älskade konst mer än pengar. Boken är rikt illustrerad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ernest Thiel : pengar och passion
  2. +
  3. Sträckande sig uppåt mot ljuset : en biografi om Signe Maria Thiel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sträckande sig uppåt mot ljuset : en biografi o... av Gunilla Grahn-Hinnfors (inbunden).

Köp båda 2 för 426 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Ragnar Forssberg