Mat : en krigisk historia (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2019-01-21
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
216 x 160 x 29 mm
Vikt
576 g
SAB
Qca
ISBN
9789173438032
Mat : en krigisk historia (inbunden)

Mat : en krigisk historia

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-01-21
267
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Bristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget, och att påtryckningarna var upprörda husmödrar.

Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Utsvältningen vändes också som direkt vapen; under första världskriget svalt hundratusentals tyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad. Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigt exempel som gått till historien.

Men det finns ljusare aspekter. Det har diskuterats att en del människor faktiskt fick en bättre hälsa genom att tvingas äta mindre kött-, fett- och socker och istället mer grönsaker och frukt. Under krigen fick man lov att hitta på alternativ: ta tillvara på närmiljön, skapa nyodlingar och lära sig att återvinna.

Mat - En krigisk historia visar att vi har mycket att lära av historien om mat och krig, inte minst om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Många goda idéer har nämligen fötts under krigsberedskapen.I boken finns också exempel på uppfinningsrika krigsrecept från olika länder.

Folke Schimanski är journalist och historiker. Han har skrivit en rad böcker, senast De bortglömda. Andra världskriget i Asien, Afrika,Oceanien och Latinamerika utgiven av Leopard förlag (2015)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mat : en krigisk historia
 2. +
 3. Maten och moralen : ska Sverige ha en livsmedelsproduktion?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Maten och moralen : ska Sverige ha en livsmedel... av Christer Isaksson (inbunden).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Mat : en krigisk historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant och inspirerande!
  Jessica Allansson, 6 maj 2021

  Fantastisk bok som alla med intresse för mat och historia bör äga. Recepten på kråka, grävling och olika krigskakor ska definitivt prövas!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Folke Schimanski

 • Berlin : en stads historia

  Folke Schimanski

  Den första moderna heltäckande boken om Berlins historia från medeltiden till i dag! Det återförenade Berlin, i dag en av Europas mest intressanta storstäder, har ett minst lika spännande förflutet som rymmer mer än bara historien om Berlinmuren o...

 • De bortglömda : andra världskriget i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika

  Folke Schimanski

  Skrämmande, upplysande och tankeväckande skildring som förändrar vårt sätt att se på andra världskrigets historia. Vi vet allt om invasionen i Normandie, slaget vid Stalingrad och koncentrationslägren - det som hände i vår del av världen. Men krig...