Mat : en krigisk historia (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2019-01-21
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
216 x 160 x 29 mm
Vikt
576 g
SAB
Qca
ISBN
9789173438032
Mat : en krigisk historia (inbunden)

Mat : en krigisk historia

Inbunden Svenska, 2019-01-21
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Bristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget, och att påtryckningarna var upprörda husmödrar.

Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Utsvältningan vändes också som direkt vapen; under första världskriget svalt hundratusentals tyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad.Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigt exempel som gått till historien.

Men det finns ljusare aspekter. Det har diskuterats att en del människor faktiskt fick en bättre hälsa genom att tvingas äta mindre kött-, fett- och socker och istället mer grönsaker och frukt. Under krigen fick man lov att hitta på alternativ: ta tillvara på närmiljön, skapa nyodlingar och lära sig att återvinna.

Mat - En krigisk historia visar att vi har mycket att lära av historien om mat och krig, inte minst om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Många goda idéer har nämligen fötts under krigsberedskapen.I boken finns också exempel på uppfinningsrika krigsrecept från olika länder.

Folke Schimanski är journalist och historiker. Han har skrivit en rad böcker, senast De bortglömda. Andra världskriget i Asien, Afrika,Oceanien och Latinamerika utgiven av Leopard förlag (2015)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mat : en krigisk historia
  2. +
  3. Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat av Mats-Eric Nilsson, Henrik Ennart (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Folke Schimanski

Bloggat om Mat : en krigisk historia