Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder (inbunden)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2019-04-01
Förlag
Leopard förlag
ISBN
9789173439572

Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder E-bok

E-bok,  Svenska, 2019-04-01

Styckköp

173

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Vinnare av Guldspaden 2017 samt Natur & Kulturs Debattbokspris 2017

I västvärlden talas det ofta om en demokratisering av mode, om hur de billiga klädkedjorna möjliggör för alla att klä sig moderiktigt. De senaste trenderna manglas ut till kunderna i en rasande takt. Men klädindustrin har en smutsig baksida. 2013 inträffade vår tids värsta industriolycka då 1129 personer dog när en byggnad med klädfabriker rasade samman i Dhaka. Sedan dess har förändringen gått långsamt. Fortfarande upptäcks med jämna mellanrum livsfarliga fabriker, dödliga gifter och barnarbete. Hur kan detta fortsätta?

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom följer de svenska klädföretagen från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att berätta om människorna som betalar det verkliga priset för vårt billiga mode. På sin resa möter de läderarbetare i Bangladesh som sällan blir äldre än 50 år, tonåriga sömmerskor i Burma som får sparken om de blir sjuka och ljusskygga fabriksägare som omger sig med beväpnade vakter.

Modeslavar är ett reportage om en industri med mycket att dölja. Här blottläggs verkligheten bakom de stora klädföretagens hållbara fasad och konsekvenserna av en affärsmodell som går ut på att jaga världens lägsta priser. Men det ges också exempel på modeföretag som faktiskt försöker att förändra och har idéer om hur framtidens hållbara klädindustri kan se ut.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Draken : när Kinas pengar och spioner kom till Sverige

    Tobias Andersson Åkerblom

    För bara ett decennium sedan satsades det stort på att öka Sveriges handel och utbyte med Kina. Idén var att tjäna massor med pengar, och samtidigt exportera våra svenska demokratiska värderingar. Hållningen ses av många idag som naiv, kanske rent...