Sanningen om Saltön (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (194.9 MB)
Språk
Svenska
Serie
Böckerna om Saltön
Inläsare
Viveca Lärn
Utgivningsdatum
2010-03-11
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789173483919
Sanningen om Saltön (ljudbok)

Sanningen om Saltön Ljudbok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Ljudbok,  Svenska, 2010-03-11

Styckköp

89

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Det var sommaren 1952 när jag var åtta år och vi hyrde på Tjörn, som jag bestämde mig för att en gång skriva om en påhittad ö i Bohuslän. Jag skulle skriva om människorna där och hur lite de bofasta och turisterna skulle begripa varandra. En karta skulle jag också rita."

Men hur gick det egentligen till när Saltön steg upp ur Västerhavet med sin krångliga, charmiga, tilltufsade befolkning?

Här berättar Viveca Lärn den sanna historien om hur böckerna, människorna och tv-serierna kom till och vad som hänt på vägen dit och efteråt ...

I omisskännligt Lärnska kåserier får vi veta hur inspirationen till Emily, Blomgren, MacFie och de andra Saltöborna kom till författaren. Hur Ulla Skoogs rolltolkning räddade kvar Johanna i böckerna och varför Baskermannen med tiden fick en betydligt viktigare uppgift än att gratisläsa tidningar med lättklädda damer i Blomgrens butik. Här ges även glimtar från inspelningarna samt belysande kommentarer från lokala statister.

Viveca Lärn skriver personligt om hur barndomens somrar i Bohuslän och möten med särpräglade kustbor inspirerat henne. Som Post-Oskar, som berättade om Havsfolket som bor på sjöbotten, Allan i Brog som hade handelsbod som inte bara sålde träskor och smör utan också var Tjörns skvaller- och sambandscentral, och den olyckliga tjocka kvinnan som lagade gåsleverpaté i asfaltkokare. Och naturligtvis om de tre gubbarna i keps och knäppkofta på bänken i hamnen.

Och det är många som tror att Saltön faktiskt finns. En sen kväll på en mörk gata i Göteborg fick författaren en örfil av en kvinna som inte var nöjd med MacFies tragiska öde.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sanningen om Saltön. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Härlig bok
    -, 22 december 2020

    Har så många minnen från mina egna barndomssomrar i Bohuslän från 60-talet och senare i underbar Lysekilsmiljö. Mycket känns igen, både miljöer, människor och annat.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Viveca Lärn