Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (95.6 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Herman Lindqvist
Utgivningsdatum
2010-11-02
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789173484862
Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige (ljudbok)

Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige (ljudbok)

(2 röster)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2010-11-02
49
Laddas ned direkt
Lyssna i vår app för iPhone, iPad och Android

Finns i Bokus Play - från 79 kr/månad

Provlyssna på alla böcker · 14 dagars fri lyssning

Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I år är det 200 år sedan den franske marskalken Jean (Baptiste) Bernadotte valdes till svensk tronarvinge och grundade dynastin Bernadotte. Victoria och hennes syskon är den sjunde generationen, ingen svensk kungafamilj har suttit på tronen lika länge som familjen Bernadotte.
Ätten Bernadottes grundare, Jean (Baptiste) och hans son Oscar var bägge födda i Frankrike, utan kunglig anknytning. Det gällde därför för Oscar att hitta en äkta prinsessa att gifta sig med för att ge familjen och kommande generationer kunglig legitimitet. Från Oscars hustru drottning Josefina framåt knyts familjen allt närmare Europas kungahus, men också till den svenska historien, för varje ny drottning hade släktband med Gustav Vasa och andra svenska dynastier. Resultatet är att i dag är den sjunde generationen Bernadotte släkt med hela den svenska historien och med nästan alla Europas regerande och avsatta kungahus.
Herman Lindqvist berättar om kungarna, drottningarna, prinsarna och prinsessorna, men också om familjens svarta får, de som blev utstötta ur familjen och de som klassat ut sig själva och om de som dog för tidigt och aldrig fick bli kungar eller drottningar.Den konstnärliga ådran har alltid varit stark. I varje generation har det funnits de som komponerat, målat och skrivit. Många, som sångarprinsen Gustaf, målarprinsen Eugen, skrivarprinsen Wilhelm och designern greve Sigvard Bernadotte, var så skickliga att de hade blivit stora namn utan kunglig uppbackning. Bernadottar har arbetat ideellt i Sverige och utomlands, och en - Folke Bernadotte - blev mördad för att han ville skapa fred.
Alla dessa finns med i Herman Lindqvists nya bok.

Omslagsformgivare: Patric Leo,
Formgivare: John Eyre
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten...