Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2012-04-04
Upplaga
1
Förlag
Damm förlag
Medarbetare
Sundberg, Maria (form)
Dimensioner
210 x 140 x 15 mm
Vikt
400 g
SAB
Hc
ISBN
9789173518444
Berg har inga rötter (inbunden)

Berg har inga rötter

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-04-04

Slutsåld

I en berättelse som kryper under huden utforskar debutanten Manne Fagerlind vad som händer med en människa som drabbas av en obotlig sjukdom. Vi möter Lasse som försöker skriva bokslut över sitt liv, men historien låter sig inte enkelt berättas. Hur ser sanningen ut, i våra egna ögon och i andras? Lasse har just gått i pension och för en ensam tillvaro i sin lägenhet. Han fyller sina dagar med att skriva en deckare - boken som ska slå stort och ge honom en efterlängtad revansch efter ett misslyckat yrkesliv som konstvetare, och ett ännu större misslyckande som familjefar. När Lasse får diagnosen Alzheimers kan han inte fortsätta arbetet med deckaren och detta sista halmstrå glider honom ur händerna. I en desperat kamp mot klockan och sjukdomen försöker han istället skriva ner sanningen om vad som hände alla de där åren. Men i takt med att sjukdomen eskalerar förändras Lasses berättelse, och sanningen är inte längre självklar. Vilken del spelade Lasse i det drama som kostade honom så mycket? Vad var så viktigt att det fick honom att offra relationerna till fru och barn? Det liv Lasse känt till faller bort mer och mer och fram träder något helt annat. Kanske är det inte för sent att välja om. Kanske blir berättelsen om en människas liv aldrig riktigt färdig.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Berg har inga rötter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En stark, välskriven bok.
  bokmalen, 13 juni 2015

  Att läsa om Alzheimers sjukdom utifrån den drabbade själv väcker så mycket tankar och känslor, vart efter som Lasse blir sämre i sin sjukdom blir jag som läsare mer och mer medveten om att verklighet och fantasier flyter ihop, eller är det inte så?

 2. En stark debutroman om Alzheimers
  Kristina Simar, 14 juni 2012

  Detta var en riktigt välskriven debutroman om den tragiska sjukdomen Alzheimers. Den fängslade tag i mig från första sidan och höll hela vägen. Jag har läst ganska många böcker om Alzheimers, men då från någon anhörigs perspektiv. Därför var det extra intressant att läsa från den drabbades synvinkel. Att få vara med om Lasses resa från den dagen han får diagnosen tills han inte minns något alls var en intressant upplevelse. Det var även en sorglig berättelse, just detta att läsa om Lasses för... Läs hela recensionen

 3. Den sinnesförvirrade, inifrån
  Leah Alexandra, 12 maj 2012

  Manne Fagerlinds skildring av sjukdomen gör ont och den gör bara ondare allteftersom den utvecklas och börjar bli farlig. Med tanke på sjukdomen är det svårt att föreställa sig vad som är sanning eller ej, där fantasi och verklighet nuddar varandra för att till slut bli en. Smärtan hos herr Rosenlund är däremot sann oavsett framförande. Den inåtriktade känslan är så starkt skildrad att jag blir helt tagen av denne gaggige äldre man.

  Vem lyssnar på den sinnesförvirrade? Ingen. Iställe... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Berg har inga rötter

Bokvideo