Blind fläck : minne och glömska kring svenska Röda korsets hjälpinsats i Nazityskland 1945 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2005-03-01
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Illustrationer
ill.
Dimensioner
215 x 140 x 16 mm
Vikt
300 g
SAB
K.54a,Obr-c:k.54
ISBN
9789173530514
Blind fläck : minne och glömska kring svenska Röda korsets hjälpinsats i Nazityskland 1945 (inbunden)

Blind fläck : minne och glömska kring svenska Röda korsets hjälpinsats i Nazityskland 1945

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2005-03-01

Slutsåld

I slutet av andra världskriget räddade Svenska Röda korset tusentals människor från tyska koncentrationsläger till friheten i Sverige. Efter kriget blev minnet av denna heroiska insats en viktig byggsten i konstruktionen av kollektiv svensk identitet och självbild. Även i relation till omvärlden blev dessa erfarenheter en nationell symbol för det goda samhället. Men hjälpinsatsen hade en baksida. Det förekom en byteshandel med människor. I Blind fläck visar historikern Ingrid Lomfors hur händelser som inte passat in i hjältebilden fallit ur historieskrivningen. Genom att identifiera och plocka isär beståndsdelarna från traditionell historiekunskap och samtidigt lyfta fram bortglömda berättelser skapar hon nya bilder av Sveriges berömda hjälpinsats. Bokens utgångspunkt är en fångtransport i mars 1945 då Svenska Röda korset hjälpte det nazistiska Tyskland att avlägsna 2 000 franska fångar. Färden slutade i en humanitär katastrof.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

I slutet av andra världskriget räddade Svenska Röda korset tusentals människor från tyska koncentrationsläger till friheten i Sverige. Efter kriget blev minnet av denna heroiska insats en viktig byggsten i konstruktionen av kollektiv svensk identitet och självbild. Även i relation till omvärlden blev dessa erfarenheter en nationell symbol för det goda samhället.
Men hjälpinsatsen hade en baksida. Det förekom en byteshandel med människor.
I "Blind fläck" visar historikern Ingrid Lomfors hur händelser som inte passat in i hjältebilden fallit ur historieskrivningen. Genom att identifiera och plocka isär beståndsdelarna från traditionell historiekunskap och samtidigt lyfta fram bortglömda berättelser skapar hon nya bilder av Sveriges berömda hjälpinsats. Bokens utgångspunkt är en fångtransport i mars 1945 då Svenska Röda korset hjälpte det nazistiska Tyskland att "avlägsna" 2 000 franska fångar. Färden slutade i en humanitär katastrof.