Knutpunkt Stockholm : den polska motståndsrörelsens svenska förbindelse från september 1939 till juli 1942 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
342
Utgivningsdatum
2006-06-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Översättare
Rikard Wennerholm
Illustrationer
sv/v ill.
Dimensioner
30 x 220 x 150 mm
Vikt
600 g
SAB
Kc.54,Kmb.54
ISBN
9789173530996

Knutpunkt Stockholm : den polska motståndsrörelsens svenska förbindelse från september 1939 till juli 1942

den polska motståndsrörelsens svenska förbindelser från september 1939 till juli1942

Inbunden,  Svenska, 2006-06-01

Slutsåld

I september 1939 anföll Tyskland Polen. Andra världskriget bröt ut. I Warszawa bodde en liten skara svenskar, representanter för olika svenska företag. Några av dessa Warszawa-svenskar ställde sig genast på de underkuvades och mördades sida. De blev snabbt oersättliga för motståndsrörelsen, eftersom de underhöll dess förbindelser med de allierade. Till det ockuperade landet smugglade de in stora penningsummor och ut ur det omfattade rapporter om sakernas tillstånd. Så förmedlade Sven Norrman, den polska hemarméns viktigaste kurir, i april 1942 den första utförliga rapporten om den pågående Förintelsen. Rapporten föranledde ingen åtgärd från de allierades sida. Dock stoppade tyskarna den svenska trafiken mellan Warszawa och Stockholm genom att häkta alla Warszawa-svenskar som befann sig inom räckhåll. Warszawa-svenskarna spelade en viktig roll i andra världkriget, men deras gärning är nästan okänd både i Polen och i Sverige.
Józef Lewandowski, som själv deltog i andra världskriget som soldat och som sedermera blev historiker vid Uppsala universitet, berättar historien om Warszawa-svenskarna. Hans forne elev Peter Englund ger i en inledande essä en färgstark bild av Józef Lewandowskis verksamhet och personlighet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Under åren efter Sovjetunionens fall spelade Sverige en framträdande säkerhetspolitisk roll i vårt närområde. I Återkomster beskriver statsminister Carl Bildts baltikumrådgivare Lars Peter Fredén de baltiska ländernas förhandlingar med Ryssland om tillbakadragandet av sovjetiska förband och anläggningar. Bakom scenen agerade Sverige i nära samarbete med Washington för att främja en lösning. Ett annat eldfängt problem var de ryskspråkigas ställning i Estland och Lettland. Stockholm utarbetade en ståndpunkt och verkade för att den accepterades i Moskva, Washington, Tallinn och Riga. Fredén beskriver inifrån hur politiken växte fram, under ständig osäkerhet och tidspress. Han ger också frispråkiga personporträtt på baltiska, amerikanska och ryska politiker, och inte minst på Carl Bildt.