Georg Haupt. Gustav III:s hovschatullmakare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2006-05-01
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Daflos, Alexis (foto)
Illustrationer
färgill.
Dimensioner
296 x 251 x 17 mm
Vikt
1080 g
SAB
Ibz Haupt, Georg
ISBN
9789173531184
Georg Haupt. Gustav III:s hovschatullmakare (inbunden)

Georg Haupt. Gustav III:s hovschatullmakare

Inbunden Svenska, 2006-05-01

Slutsåld

Georg Haupt (1741-1784) är förmodligen Sveriges mest kände möbelsnickare genom tiderna och en av dem som präglat den gustavianska tidens konsthantverk. Haupts möbler tillhör det som vi svenskar automatiskt förknippar med 1700-talet och kulturlivet vid Gustav III:s hov.
Under sju händelserika år på 1760-talet hade han varit utomlands och arbetat hos några av de främsta möbeltillverkarna i Paris och London. När han reste hem som nyutnämnd hovsnickare 1769 hade han på nära håll bevittnat hur rokokon gav vika för nyklassicismen i Västeuropas storstäder. Hemma väntade stora kungliga uppdrag som räknas till höjdpunkterna i svensk möbelkonst, men också en omfattande produktion för enskilda uppdragsgivare.
Haupt smälte samman sina lärdomar från utlandsåren med intryck av den nyaste svenska arkitekturen till en personlig variant av den tidiga nyklassicismen, särpräglad samtidigt som den var helt i takt med tiden.
I boken presenteras nya rön om hans verksamhet i studier av Rosemarie Stratmann-Döhler, Lucy Wood, Lars Ljungström m.fl. Den publiceras i anslutning till en utställning på Kungl. Slottet i Stockholm.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Ljungström

Bloggat om Georg Haupt. Gustav III:s hovschatullmakare

Övrig information

Georg Haupt (1741-1784) är förmodligen Sveriges mest kände möbelsnickare genom tiderna och en av dem som präglat den gustavianska tidens konsthantverk. Haupts möbler tillhör det som vi svenskar automatiskt förknippar med 1700-talet och kulturlivet vid Gustav III:s hov. Under sju händelserika år på 1760-talet hade han varit utomlands och arbetat hos några av de främsta möbeltillverkarna i Paris och London. När han reste hem som nyutnämnd hovsnickare 1769 hade han på nära håll bevittnat hur rokokon gav vika för nyklassicismen i Västeuropas storstäder. Hemma väntade stora kungliga uppdrag som räknas till höjdpunkterna i svensk möbelkonst, men också en omfattande produktion för enskilda uppdragsgivare. Haupt smälte samman sina lärdomar från utlandsåren med intryck av den nyaste svenska arkitekturen till en personlig variant av den tidiga nyklassicismen, särpräglad samtidigt som den var helt i takt med tiden. I boken presenteras nya rön om hans verksamhet i studier av Rosemarie Stratmann-Döhler, Lucy Wood, Lars Ljungström m.fl. Den publiceras i anslutning till en utställning på Kungl. Slottet i Stockholm.