Blodseld och nordisk längtan : Oscar Levertin och hans tid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
423
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Illustrationer
ill.
Dimensioner
231 x 166 x 37 mm
Vikt
800 g
SAB
Gcz Levertin, Oscar
ISBN
9789173531283
Blodseld och nordisk längtan : Oscar Levertin och hans tid (inbunden)

Blodseld och nordisk längtan : Oscar Levertin och hans tid

Inbunden Svenska, 2006-09-01

Slutsåld

Oscar Levertin skrev Folket i Nifelhem, den stora dikten om det svenska nationalkynnet. Men när hans eget kynne var på tapeten tolkades Levertins egenskaper rutinmässigt som "blodets röst". Han var en "främmande fågel" i ett etniskt och religiöst homogent Sverige, och hans skepnad fick folk att vända sig om på Stockholms gator.
I dag ser vi annorlunda på ursprung och identitet, men i gengäld har vi hamnat ljusår från det Sverige där Levertin tjusade med sin säregna stämma. En höstdag för hundra år sedan rycktes han plötsligt bort, och tusenden drabbades av häftigaste förtvivlan. Hur var det möjligt? Vad var det för ett land där en kulturskribents död kunde få en sådan effekt?
Berättelsen om Oscar Levertin måste också bli en resa genom Sverige i hans tid ett exotiskt och mycket avlägset samhälle, grymt och förljuget i många stycken, men i andra avseenden en tankeställare för oss som är på väg att mista det som för Levertin och hans samtid var livets mening och innehåll: idealen, dikten, historien och språket.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Nathan Shachar

Övrig information

Oscar Levertin skrev Folket i Nifelhem, den stora dikten om det svenska nationalkynnet. Men när hans eget kynne var på tapeten tolkades Levertins egenskaper rutinmässigt som "blodets röst". Han var en "främmande fågel" i ett etniskt och religiöst homogent Sverige, och hans skepnad fick folk att vända sig om på Stockholms gator. I dag ser vi annorlunda på ursprung och identitet, men i gengäld har vi hamnat ljusår från det Sverige där Levertin tjusade med sin säregna stämma. En höstdag för hundra år sedan rycktes han plötsligt bort, och tusenden drabbades av häftigaste förtvivlan. Hur var det möjligt? Vad var det för ett land där en kulturskribents död kunde få en sådan effekt? Berättelsen om Oscar Levertin måste också bli en resa genom Sverige i hans tid - ett exotiskt och mycket avlägset samhälle, grymt och förljuget i många stycken, men i andra avseenden en tankeställare för oss som är på väg att mista det som för Levertin och hans samtid var livets mening och innehåll: idealen, dikten, historien och språket.