Pengarna och makten : riksbankens historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
511
Utgivningsdatum
2009-03-12
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Dimensioner
245 x 180 x 45 mm
Vikt
1520 g
SAB
Qaeb-cz Sveriges riksbank,Qaeba
ISBN
9789173532877
Pengarna och makten : riksbankens historia (inbunden)

Pengarna och makten : riksbankens historia

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2009-03-12

Slutsåld

Riksbanken står mitt i den svenska historien. Den håller stånd mot Karl XII, finansierar frihetstidens äventyr, figurer i mordet på Gustaf III, konkurrerar med A.O. Wallenberg, tvingas in i Kreugers affärer, reglerar efterkrigstidens första årtionden och har huvudrollen i kronförsvarets 500 procent. Den ena finanskrisen följer den andra. Det är inte svårt att känna igen en hel del av 1700-talets diskussioner om förtroende eller 1800-talets krishantering i dagens diskussioner.
Under tidens gång har banken och dess ansvariga stött på många av de problem som nationalekonomin så småningom behandlat. Ibland har man misslyckats, ibland har man överraskande tidigt förstått hur de kan hanteras. Ibland har Riksbanken lärt sig av andra länders erfarenhet, ibland har den ekonomiska vetenskapen kunnat ge vägledning - och numera har bankens historia en hel del att lära ut.
Utges också i en engelskspråkig upplaga under titeln Money and power. Sveriges RiksbankSwedens Central Bank. Övesättning Patrick Hort.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Wetterberg