Figurationer : romantik och realism i norskt samtidmåleri (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2009-07-02
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Jonson, Christer (form)
Dimensioner
276 x 218 x 23 mm
Vikt
1060 g
SAB
Ia
ISBN
9789173533072
Figurationer : romantik och realism i norskt samtidmåleri (inbunden)

Figurationer : romantik och realism i norskt samtidmåleri

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2009-07-02

Slutsåld

Alltsedan modernismens genombrott har ett figurativt måleri med realistiska och fotografiska förtecken haft svårt att göra sig gällande i den västerländska 1900-talskonsten. Ett undantag har varit Norge.
I boken Figurationer skildrar konstnären Christopher Rådlund och kulturskribenten Johan Lundberg den konstnärliga miljö som vuxit fram i Oslo runt en rad konstnärer av vilka den mest kände är Odd Nerdrum. Men Nerdrum och den generation av romantiska och fotorealistiska konstnärer som slog igenom på 1970-talet hade varit omöjliga om inte en äldre generations skulpturprofessor som Per Palle Storm envetet bjudit modernismen stången och därmed vägrat att bryta en månghundraårig tradition i konstundervisningen.
I Figurationer visas på betydelsen av historisk kontinuitet, men där ges också för första gången en bred presentation av det unga figurativa konstscenen i Oslo.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Figurationer : romantik och realism i norskt samtidmåleri. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En vacker och avslöjande konstbok
    LucidDreamer, 20 februari 2018

    Johan L avslöjar de ideologiska krafter som styr över konstutbildningar och försöker politisera konst. En alarmerande bok, väcker till förskräckelse, vackert illustrerad av figurativ konst.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Figurationer : romantik och realism i nor...