Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2011-11-22
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Jonson, Christer (form)
Dimensioner
216 x 144 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Occ
ISBN
9789173534710
Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag (inbunden)

Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag

(9 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-11-22

Slutsåld

Sverige har kanske västvärldens starkaste parlament. Alla maktbefogenheter har samlats där. Men riksdagsledamöterna är svaga. Den politiska makten utövas inte i riksdagen utan av partieliterna.
Hur makten kunde glida ur de folkvaldas händer? Hur kunde grundlagens inledande paragrafer: All offentlig makt utgår från folket och Riksdagen är folkets främsta företrädare så tömmas på verkligt innehåll?
Detta är en personlig, men analytisk, skildring av makten i riksdagen, skriven av den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, rut-avdragets uppfinnare. Den beskriver de interna strukturer som är helt okända för väljarna men som mer än något annat bestämmer maktförhållandena och som förklarar varför skillnaden mellan verkligheten och grundlagens intentioner är så stor.
Knapptryckarkompaniet avslutas med förslag på vad som kan göras för att stärka medborgarnas inflytande och vitalisera demokratin.

"Knapptryckarkompaniet är årets viktigaste bok, borde vara obligatorisk läsning för alla politiskt intresserade." -Pierre Gilly, Dala-Demokraten

"Pålsson har skrivit en helt nödvändig bok för att om inte annat få syn på den urholkning av demokratin som pågår mitt framför ögonen på oss." -Göran Rosenberg, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den bästa bok jag läst om politik och som avslöjar hur...
  Johny, 18 oktober 2013

  Den bästa bok jag läst om politik och som avslöjar hur det verkligen går till! Lite politisk Socialpsykologi över det hela.

 2. Koncis och mycket professionell utvärdering av den...
  Jerzy Golowkin, 30 juli 2013

  Koncis och mycket professionell utvärdering av den svenska riksdagen och i synnerhet den inre och osynliga till väljarna - politiska spel hos Moderaterna.

 3. Ni vet det där självklara och tråkiga i...
  Aquanta Nobile, 6 juni 2013

  Ni vet det där självklara och tråkiga i samhällskunskapen i skolan - att regeringen stiftar och riksdagen beslutar? Det kunde ju gjorts oändligt mycket mer spännande. Man kunde ju använt sig av Anne-Marie Pålssons bok "Knapptryckarkompaniet". Där ser man hur det rent praktiskt går till.Hur partiledaren har oinskränkt makt och hur människor med intelligens fasas längre allt längre bort från makten för att hållas ofarliga. Jag läste förresten denna bok precis efter boken "Folkmord - inget nytt ... Läs hela recensionen

 4. Om vi vill ha riktig demokrati då borde man börja...
  Sophie, 7 maj 2013

  Om vi vill ha riktig demokrati då borde man börja ändra hur våra "representanter" blir ving-klippta.
  Tyvärr, är det som Anne-Marie skriver inte specifikt för M och det gäller i högsta grad för S att bara en liten klick bestämmer. Boken beskriver bra hur våra politiker inte tar vara på de folkvalda experter och tror sig kunna lita endast på "experter". Var och en vet att för att kunna bedöma vad andra påstår måste man själv ha kunskap. Läs boken och agera själv!

 5. Om du bara ska läsa en enda bok i år, så är detta...
  Pia, 24 april 2013

  Om du bara ska läsa en enda bok i år, så är detta Boken. Det är nog den viktigaste boken som någonsin skrivits för att man ska förstå varför demokratin inte fungerar som den borde göra i Sverige. Anne-Marie Pålsson är dessutom den perfekta personen att skriva boken. Hon är forskare och lärare vid Nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet. Hon har breda erfarenheter av vetenskapligt utredningsarbete, kritisk granskning och analys. Hon hade aldrig engagerat sig i politik. Hon har h... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Anne-Marie Pålsson

 • Knapptryckarkompaniet

  Anne-Marie Pålsson

  Anne-Marie Pålsson, den före detta moderata riksdagsledamoten som uppfann rut-avdraget, skildrar här intrycken från sin tillvaro i Sveriges riksdag. Hon vill förklara inte bara vad som tilldrar sig bakom de stängda dörrarna utan också varför det s...