Samlade skrifter I-V (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
1900
Utgivningsdatum
2011-10-12
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Dimensioner
225 x 165 x 150 mm
Vikt
3770 g
SAB
Hc(s)
ISBN
9789173535038
Samlade skrifter I-V (inbunden)

Samlade skrifter I-V

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2011-10-12
779
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Erik Johan Stagnelius (1793-1823) är kontrasternas författare. Med oöverträffad språklig skärpa skrev han om brännande begär och isande övergivenhet. Mot den sinnliga världens lockelse står tomheten och meningsförlusten; mot intigheten står hoppet om evig salighet.
Stagnelius var mångsidig och med tanke på sin tidiga död synnerligen produktiv. Efter debuten med eposet Wladimir den Store kom samlingsverket Liljor i Saron med både lyrik, som den mäktiga dikten "Suckarnes Mystär", och ett drama, Martyrerna. Med sorgespelet Bacchanterna och det kosmiska dramat Albert och Julia tog han ytterligare steg mot offentligheten. Bland de efterlämnade handskrifterna återfinner man kända dikter som "Endymion" och "Till Förruttnelsen", men också filosofisk prosa, epik och dramatik. Med sitt djupsinne och sin intensitet har Stagnelius befäst sin ställning som en av Sveriges verkligt stora litterära klassiker.
I denna utgåva av Stagnelius samlade skrifter är texterna nyetablerade från förstatryck och handskrifter. Introduktionen är författad av akademiledamoten Anders Olsson. Texterna är utgivna och kommenterade av Paula Henrikson.

"En av 2000-talets hittills största händelser inom svensk litteratur... Som helhet är det ett överdåd av romantisk poesi, som nog aldrig kan överträffas" Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Samlade skrifter I-V
 2. +
 3. Äpplet faller inte

De som köpt den här boken har ofta också köpt Äpplet faller inte av Liane Moriarty (pocket).

Köp båda 2 för 858 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Samlade skrifter I-V. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bortglömd (?) klassiker
  Tord Karlsson, 9 juni 2014

  Stagnelius är en av de stora svenska författarna. Tyvärr blev han inte så gammal. Hans samlade verk är ändå av hög kvalitet och förtjänar en plats i bokhyllan hos alla litteraturintresserade. Han har inspirerat många samtida författare, bland andra Lars Noren.
  "Natten är dagens mor.
  Kaos är granne med Gud."

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Erik Johan Stagnelius