Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2014-03-20
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Översättare
Margareta Eklöf
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
230 x 220 x 20 mm
Vikt
763 g
SAB
K.51
ISBN
9789173536639
Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget (inbunden)

Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-03-20

Slutsåld

Många är skildringarna av soldaternas helvetiska tillvaro i Västfrontens skyttegravar och på andra krigsskådeplatser under första världskriget. Men soldaterna hade sällskap av andra levande varelser. I denna unika bok skildras de roller som djur kom att spela i kriget. Vi möter dem som aktiva krigsdeltagare, sällskapsdjur, föda, skadedjur och, inte minst, som offer. Här finns hästar i strid, hundar med gasmask som tar sig genom Ingen mans land, brevduvor som förmedlar budskap över linjerna, elefanter som drar kol, katter, apor och kängurur som blir maskotar, höns som föds upp i skyttegravar och julgrisar som fraktas med flyg till fronten. Här ges nya perspektiv på det krig som formade 1900-talets fortsatta historia. Hedvig Rudling är fil. kand i litteraturvetenskap och arbetar som redaktör och bildresearcher. Tidigare projekt inkluderar Augustprisbelönade Regi Bergman och utländska utgåvor av Peter Englunds Stridens skönhet och sorg. Med förord av Peter Englund.

"Soldater, som ständigt såg död och lidande kring sig, tog sig an kattfamiljer och hundvalpar. En mulåsnas död gjorde dess kusk förkrossad. När det var dags för julmiddag beslutades att gässen skulle skonas från att bli uppätna. Djuren blev inte sällan en slags maskotar för soldaterna.

Det finns nog inte ett enkelt svar på varför det blev så men jag tror att männen behövde djuren för att behålla något av sin mänsklighet i ett krig som i så många avseenden trubbade av känslorna. Djuren var där tillsammans med soldaterna och upplevde samma saker, men stod för något radikalt annorlunda och hoppfullt i krigets övriga mörker."
Helena Gustavsson, ETC
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mycket fin bok!
    Shem shem, 3 april 2015

    Fint urval av bilder med korta texter till och ett förord av Peter Englund, allt välskrivet och snyggt formgivet. Köp!

Visa alla 1 recensioner