Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
275
Utgivningsdatum
2014-01-24
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Wadsted, Sebastian (form)
Dimensioner
215 x 130 x 20 mm
Vikt
470 g
SAB
Oer-c,Ku-c.41
ISBN
9789173536653
Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600 (inbunden)

Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-01-24
230
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När Sverige blev ett stormaktsvälde genom olika krigsföretag stärkte kyrkan samtidigt sitt grepp. Men i rikets socknar hade kvinnor och män att ordna och leva sina liv. Konflikter uppstod och brott begicks. Och det var den lokala rättvisan som skulle lösa konflikterna och döma brottslingarna. Hur såg tidens människor på brott och straff, på heder och skam och på sin plats i gemenskapen? Historikern Annika Sandén skildrar ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Vi får bland annat läsa om mord, hor, sexuella övergrepp, förtal, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kom i konflikt med överhetens önskemål.

"Här låter författaren oss möta horkarlar och tjuvar, mördare och självmördare, i den tid och den värld som var deras. Hon visar oss, med egna ord, "sociala små tittskåp" in i det förgångna ... Vi känner igen det, såväl hatet som barmhärtigheten, efter all denna tid. Det hade kunnat vara vi. Jag föreställer mig att just det är något som Annika Sandén har önskat med sin bok. Hon har lyckats, med bravur."
Anna Rudberg-W, Östgöta Correpondenten

"En bra story om mord, misshandel och våldtäkt drar förstås större publik än en aldrig så klargörande, torr statistik över levnadsvanor förr. Och inget fel i det åtminstone inte om resultatet är så givande som i Annika Sandéns bok."
Lars Linder, Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600
 2. +
 3. Bödlar : liv, död och skam i svenskt 1600-tal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bödlar : liv, död och skam i svenskt 1600-tal av Annika Sandén (pocket).

Köp båda 2 för 285 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Missdädare?
  Per-Eric Ahlström, 19 februari 2015

  Titel: Missvisande. Författaren skriver i slutet på boken att "Missdådare och skitstövlar har funnits i alla tider...". Denna bok handlar mer om skitstövlar och om människor som kommit på kant med livet och omvärlden än om missdådare i modern mening.
  Språk: På många ställen har språket oflyt - är onödigt tillkrånglat.
  Disposition: Tillkrånglad. Fakta, analyser och hypoteser ofta blandade på ett svårgenomträngligt sätt.
  Innehåll: Intressant. Men exemplen tagna från Linköpings stif... Läs hela recensionen

 2. Intressant inblick i vardagsliv på 1600-talet
  Lennart Olsen, 1 januari 2015

  Boken ger en intressant inblick i människors vardagsliv i början av 1600-talet. Den baseras på rättsprotokoll från några häranden i Östergötland. Den är uppbyggd kring fem olika personer som förekommer ofta i rättsfallen. Utifrån dessa vidgas berättelsen till att beskriva olika samhällsföreteelser och institutionella förhållanden och hur de påverkar människors vardagsliv. Även om källorna är mycket bristfälliga känns skildringen trovärdig och ger en fördjupad kunskap för den som är intresserad av historia och samhällsliv i forna tider.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Missdådare : brott och människoöden i Sve...