Tyst diplomati : berättelsen om hur journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye blev fria (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2014-04-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
217 x 143 x 25 mm
Vikt
560 g
SAB
Obak
ISBN
9789173536943
Tyst diplomati : berättelsen om hur journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye blev fria (inbunden)

Tyst diplomati : berättelsen om hur journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye blev fria

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2014-04-08

Slutsåld

Det här är boken om hur det gick till att få journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fria, en bok som både är en politisk thriller och en handbok i Tyst diplomati. Av en tillfällighet befann sig ambassadören Jens Odlander bara en kort resa från platsen där de båda journalisterna blivit beskjutna och gripna, och var snabbt på plats. Det blev början på en 14 månader lång process av överväganden, kontakter, sena möten, rykten, förhandlingar, löften och svek. Möten med underrättelseofficerare, poliser, ministrar, stats- och regeringschefer, förhandlingarna med premiärministern Meles Zenawi, och dennes oväntade död just när nådebrevet ska skrivas under. Förhandlarna lever i en Kafkaliknande verklighet, där ingenting är klart förrän allting är klart. Det handlar också om den personliga relationen mellan Odlander, hans medarbetare, Johan och Martin och deras anhöriga. Och om katt-och-råtta-leken då de båda smugglas ut ur landet för att befinna sig på säker mark innan de möter vänner, anhöriga och pressen en septemberdag på Arlanda flygplats. Den förklarar drivkrafterna hos den etiopiska regeringen och hos delststatsregimen i Ogaden, varför straffet blev så hårt och lösningen så svår att säkra. Jens Odlander ger en unik insikt i hur UD arbetar i svåra fall som detta och visar att tyst diplomati inte är passiv diplomati. Jens Odlander var Sveriges ambassadör i Addis Abeba från mars 2009. År 2013 utsågs han till generalkonsul i Istanbul.

"Tyst diplomati ger Odlander en politisk bakgrund till situationen i Etiopien och beskriver repression, maktmissbruk och brott mot mänskliga rättigheter. Diplomaten och författaren säger att det inte går att tala om Etiopien i svart eller vitt, han vill få fram nyanser som är okända för de flesta svenskar."
Henrik Silver, svt.se
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jens Odlander

  • Jerikos murar

    Jens Odlander

    På den tredje dagen efter hustrun Freddys försvinnande får Markus Holtby på svenska ambassaden i Tel Aviv ett hotfullt mejl som rör hennes aktiviteter i landet. På sin jakt efter sanningen möter Markus den israeliska journalistikens stora musa Asi...

Bloggat om Tyst diplomati : berättelsen om hur journ...