Oväntade framtider (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
161
Utgivningsdatum
2007-09-01
Förlag
Santérus Förlag
Dimensioner
228 x 153 x 11 mm
Vikt
260 g
SAB
Op
ISBN
9789173590044
Oväntade framtider (häftad)

Oväntade framtider

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2007-09-01
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det diskuteras ibland om framtiden blivit mer eller mindre oväntad , dvs. om det blivit lättare eller svårare att förutse den än det var förr. En mängd faktorer påverkar förutsägbarheten. Vi har mer information idag både om den rådande situationen och om trender av olika slag vilket borde göra våra prognoser säkrare men vi lever också i en värld av mer komplicerade samspel och ömsesidiga beroenden, och som alla systemanalytiker vet är det i gränsnitten mellan subsystem som stabiliteten är sämst. En annan faktor är tiden. Utvecklingen, inte minst den teknologiska, är snabbare än den var och dagens fler konsumtionsbenägna människor ut övar ett större tryck på miljö och naturresurser än våra förfäder gjorde. När Mesopotamiens bevattnade men inte dränerade sädesfält blev saltare och saltare, och slutligen förvandlades till ofruktbara öknar, tog utvecklingen så lång tid att ingen generation såg någon dramatisk förändring mellan barn- och ålderdomens landskap. Ingen blev förvånad och med stor sannolikhet talade ingen om något oväntat trots att utvecklingen i ett längre tidsperspektiv var både oförutsedd och oförstådd. Dagens omvälvande men långsamma förändringar, dit klimatförändringar kan höra, projiceras fram på dataskärmar och filmdukar och blir upplevda hot och verkligheter redan innan forskarna med säkerhet kan säga att de inträffat. Inom ett helt annat område kan sägas att romarrikets fall tog hundratalet år medan Sovjetimperiets gick på några månader. Cyniker bland filosofer och författare hävdar ibland att framtiden aldrig blir så som vi föreställt oss och att framtiden således alltid är oväntad. Inte ens det skulle vi dock kunna veta om vi inte tog oss tid att fundera över den och studera den. Det är vad denna bok gör.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Oväntade framtider
  2. +
  3. Vart är världen på väg? : perspektiv, strategier och förutsägelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vart är världen på väg? : perspektiv, strategie... av Karl-Erik Edris (häftad).

Köp båda 2 för 433 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Oväntade framtider. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Det är helt otroligt att författarna för sju år sedan...
    danand66, 8 januari 2014

    Det är helt otroligt att författarna för sju år sedan (eller mer om det tog ett tag mellan manus och bok) kunde göra så pass många förutsägelser som slog in och förutsägelser som då ansågs osannolika. Fågelinfluensan, internetövervakning, kinesiska företagsköp, astroider som krockar med jorden är bara några exempel. Jag är själv verksam I finansbranschen. Hade jag haft och last boken när den kom ut (eller ännu hellre som manus) och riskinvesterat I de oväntade framtiderna skulle jag nu haft status som finansguru.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Oväntade framtider