Läkarintyget i sjukförsäkringsprocessen : styrning, legitimitet och bevisning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2009-04-24
Förlag
Santérus Förlag
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
470 g
Komponenter
Paperback
SAB
Okcb
ISBN
9789173590310
Läkarintyget i sjukförsäkringsprocessen : styrning, legitimitet och bevisning (häftad)

Läkarintyget i sjukförsäkringsprocessen : styrning, legitimitet och bevisning

Häftad Svenska, 2009-04-24
439
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Vad är arbetsoförmåga och vad är inte arbetsoförmåga? Vad är sjukdom och vad är inte sjukdom? Tillstånd som i västvärlden tidigare sågs som fysisk eller psykisk ohälsa eller personlig svaghet har legitimerats som arbetsoförmåga pga sjukdom genom läkarintygets införande. Vad som är »sjukt« respektive »friskt« har därigenom förtydligats. Socialförsäkringssystemets förlitan på läkarintyget är dock ifrågasatt. Orsaken är främst de höga sjuktalen, till vilka läkarna beskylls bidra. Tidigare ansågs de bidra med medicinsk sakkunskap för rättsligt rimliga beslut. Nu vill staten INTE ha en yrkeskår som är självständig i förhållande till statsmakten. Kåren ska genomföra den politiska majoritetens beslut. Den ska därför utbildas i intygsskrivande, dvs i försäkringsmedicin och endast vissa läkare ska få skriva intyg. Staten vill alltså skapa en speciell kategori av lojala medicinare, som tolkar sjukdoms- och arbetsoförmågebegreppen i enlighet med den politiska meningen.

Med denna samhällsuppfattning som bakgrund undersöks läkarintyget ur tre perspektiv. Den första rör hur läkarintygets rättsliga styrningseffekter kan kollidera med bland annat ekonomisk och politisk agenda. Den andra rör läkarintygets legitimitet som instrument för rättssäkra beslut. Den tredje rör läkarintygets funktion som bevismedel. För att allsidigt belysa frågeställningarna i boken gör författarna såväl rättsliga som vetenskapsteoretiska och statistiska överväganden.

Lotta Vahlne Westerhäll är professor i offentlig rätt vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Stefan Thorpenberg är docent i vetenskapsteori och verksam vid Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap i Göteborg. Magnus Jonasson är jur kand och var vid projektets genomförande verksam vid juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han arbetar nu med tillsyn och kvalitetsgranskning vid Skolinspektionen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Läkarintyget i sjukförsäkringsprocessen : styrning, legitimitet och bevisning
  2. +
  3. Bevisrätt A: allmänna bevisfrågor. Om ansvaret för bevisning, vittne, syn, sakkunnig m.m.

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bevisrätt A: allmänna bevisfrågor. Om ansvaret ... av Roberth Nordh (häftad).

Köp båda 2 för 668 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Läkarintyget i sjukförsäkringsprocessen :...