Den moderna fysikens genombrott : upptäckterna och människorna bakom (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
409
Utgivningsdatum
2016-08-03
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Dimensioner
220 x 150 x 35 mm
Vikt
722 g
SAB
Ucc
ISBN
9789173591010
Den moderna fysikens genombrott : upptäckterna och människorna bakom (inbunden)

Den moderna fysikens genombrott : upptäckterna och människorna bakom

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-08-03
243
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Har de stora upptäckterna historiska rötter eller är de ett totalt brott med det man tidigare höll för sant? Tvärt emot vad många tror är det ytterst sällan någon betydande upptäckt inom den moderna fysiken helt saknar historia även om upptäckarna kanske är omedvetna om den. Finns det överhuvudtaget geniala tankar som bara en enda människa har tänkt? Ja, någon måste ju ha varit först men oberoende av det har nästan alltid någon annan kommit på ungefär samma sak.

Författaren berättar om fysikens utveckling via några av de stora upptäckterna, som i flesta fall går att förstå utifrån ganska konkreta experiment och direkta observationer av naturen. Han undviker så långt möjligt den teoretiska fysikens begreppsvärld där forskarnas språk är matematikens. Allegorier, idéhistoriska och filosofiska tolkningar av de olika begreppen räcker oftast ganska långt. De tillför också något som den matematiska framställningen saknar, nämligen tolkningar av upptäckterna och att man först då kan sätta in dem i det historiska sammanhang som naturvetenskaperna ingår i.

Han levandegör människorna bakom upptäckterna och berättar att några blev högfärdiga eller påverkades negativt på annat vis av sin berömmelse (som Nobelpris) men de flesta var och förblev ganska ödmjuka och vidsynta människor. Albert Einstein, Niels Bohr, Paul Dirac, Ernest Rutherford och makarna Curie är exempel på människor han berättar om.

Författaren visar också hur fysiker arbetar. Hur gick de stora genombrotten till? Var de följden av lagarbete? Var kanske konkurrensen mellan olika grupper avgörande? Eller var de frukten av ensamvargars geniala arbete? Inom fysiken finns det flera goda exempel på att det ena inte behöver utesluta det andra. Trenden verkar dock vara att det kollektiva arbetet blivit viktigare på senare år särskilt inom så kallad Big Science där specialister inom experimentell fysik och teknisk personal samarbetar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den moderna fysikens genombrott : upptäckterna och människorna bakom
 2. +
 3. Relativitet : teorin som förändrade vår syn på universum

De som köpt den här boken har ofta också köpt Relativitet : teorin som förändrade vår syn på ... av Jeffrey Bennett (inbunden).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den moderna fysikens genombrott : upptäckterna och människorna bakom. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lärobok
  Géomètre, 15 september 2021

  Den här boken borde ingå som obligatorisk litteratur för alla som läser fysik på högskole- men även på gymnasienivå. Jag börjar förstå fysik på (mycket) äldre dagar. Bra jobbat Jörgen!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jörgen Sjöström

 • Fåglarnas globala värld : nya rön och gammal kunskap

  Jörgen Sjöström

  Nya rön och gamla upptäckter Hur kan fåglar hitta rätt när de flyttar från fjällen i Norrland eller Sibirien till det sydligare Afrika? Hur lång tid tar färden och vad händer på vägen när de mellanlandar? Hur många individer omkommer under färden?...