Hitler, Stalin och Sverige : ett nytt perspektiv på den svenska erfarenheten av andra världskriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2016-05-27
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Översättare
Kjell Waltman
Originaltitel
Sweden, the Swastika and Stalin
Dimensioner
234 x 160 x 28 mm
Vikt
760 g
SAB
Kc.54
ISBN
9789173591027
Hitler, Stalin och Sverige : ett nytt perspektiv på den svenska erfarenheten av andra världskriget (inbunden)

Hitler, Stalin och Sverige : ett nytt perspektiv på den svenska erfarenheten av andra världskriget

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-05-27
269
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Debatten kring hur Sverige agerade under andra världskriget har mest kretsat kring fegspel och stryktäck eftergiftspolitik åt nazisterna. Detta är den första bok som med ett perspektiv utifrån försöker ge en fullständigare bild av händelserna i det neutrala Sverige under andra världskriget, från sabotage till censur, och Sveriges besvärliga förhållande till de krigförande nationerna. Vid sidan om de bekanta diplomati- och handelsfrågorna, gräver författaren djupare i det politiska och militära ledarskapets manövrerande och hur samhället förändrades under krigstryckets levnadsbetingelser. Genom att gå bortom den stereotypa bilden av Sveriges agerande och undersöka den press och de motiv som drev politikerna att följa en kontroversiell linje i politiken, studera hur människor levde på hemmafronten och ompröva efterkrigstidens hetsiga diskussioner av olika frågor, utmanar författaren de fördomar som har satt sig i den svenska folksjälen. I synnerhet i de generationer som inte var med. I boken visar författaren hur Sverige framgångsrikt hanterade både Tyskland och Sovjet, två av världens brutalaste regimer, och överlevde som självständig, demokratisk nation, men som har förblivit besatt av krigstidens politiska moral.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hitler, Stalin och Sverige : ett nytt perspektiv på den svenska erfarenheten av andra världskriget
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Hitler, Stalin och Sverige : ett nytt perspektiv på den svenska erfarenheten av andra världskriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra bok. Usel översättning.
  Björn Arne Källander, 3 november 2020

  Tråkigt att en så välskriven och samtidigt viktig bok raseras av en tafatt översättning Min svensklärare skulle sagt "Gör om, gör rätt!"

 2. Bästa hittills!
  Lilly Anita Tornås, 14 januari 2017

  En initierad och fin skildring av Sveriges agerande under Andra Världskriget, läs den som motvikt mot "de arga unga" med Mia Pia B i spetsen.

 3. Utmärkt bok - undermålig översättning
  Karin, 30 december 2016

  Det har skrivits oändligt mycket om andra världskriget, men Gilmour tillför ändå intressanta synpunkter. Hans sammanfattning är synnerligen läsvärd, inte minst eftersom han diskuterar de senaste decenniernas skiftande perspektiv på kriget.
  Översättning och korrekturläsning är dessvärre så dåliga att jag bestämt vill råda alla att läsa boken i original. Som det nu är kan missförstånd uppstå pga textens stora brister.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av John Gilmour

 • Sweden, the Swastika and Stalin

  John Gilmour

  This book fills a gap in the existing literature on the Second World War by covering the range of challenges, threats, issues, dilemmas, and changes faced and dealt with by Sweden during the conflict. Interest in Sweden's wartime experiences has i...

 • Hitler's Scandinavian Legacy

  Professor Jill Stephenson, John Gilmour

  The Scandinavian [Nordic] countries of Denmark, Norway, Sweden, and Finland experienced the effects of the German invasion in April 1940 in very different ways. Collaboration, resistance, and co-belligerency were only some of the short-term conseq...