Kristina Gyllenstierna: Kvinnan som stod upp mot Kristian tyrann (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (11.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-03-05
Förlag
Santérus Förlag
ISBN
9789173591522
Kristina Gyllenstierna: Kvinnan som stod upp mot Kristian tyrann (e-bok)

Kristina Gyllenstierna: Kvinnan som stod upp mot Kristian tyrann E-bok

E-bok (EPUB), Svenska, 2020-03-05

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
För inte så länge sedan var Kristina Gyllenstierna ett namn laddat med symbolvärden såsom försvar av fäderneslandet, tapperhet och stolthet. Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet, när nationella stämningar präglade mycket av kulturlivet och politiken i Sverige, hölls hon upp som exempel för barn och ungdomar, för kvinnor i allmänhet men också som symbol för värnandet av det egna landet, helt enkelt för fosterlandskärlek.

Idag är hon bortglömd av de flesta, möjligen skymtar hon som ett namn man hört men glömt vem det tillhörde. Det är dags att plocka fram henne igen ur historiens dimmor och berätta om hennes liv. Hon levde under det stormiga och konfliktfyllda 1500-talet och runt henne rörde sig personer som Sten Sture den yngre, som var hennes make, Gustav Vasa som var hennes kusin, Kristian Tyrann , Gustaf Trolle och många andra vars namn ännu är kända för de flesta. Det här är berättelsen om en kvinna som från tidig ungdom hamnade i maktens centrum när hon som riksföreståndarens änka tog befälet över det belägrade Stockholms slott år 1520.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marie-Louise Flemberg

  • Filippa : engelsk prinsessa och nordisk unionsdrottning

    Marie-Louise Flemberg

    Drottning Filippa var gift med Erik av Pommern som var kung över de nordiska länderna. Då han var frånvarande under långa perioden var det hon som i stor utsträckning regerade. Hon är alltså en av de ytterligt få kvinnor som regerat i Sverige. Fil...