Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (3.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-07-10
Förlag
Santérus Förlag
ISBN
9789173592000

Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget E-bok

E-bok,  Svenska, 2023-07-10

Styckköp

139

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Östen Undén var socialdemokratisk utrikesminister i sjutton år, 1945-1962. I sexton av dessa samarbetade han med Tage -Erlander, statsminister 1946-1969. Det är sannolikt unikt att två ministrar så länge tillsammans utformat ett lands utrikespolitik. Den femton år äldre juristprofessorn Undén och hans elev, -yrkespolitikern Erlander var båda värmlänningar och hade studerat i Lund. Deras världsbilder var ganska olika men de samsades ändå i allmänhet väl om utrikespolitiken. Tage Erlanders värld framträder tydligt i hans omfattande dagböcker. Men vem var egentligen Östen Undén? Trots att han avled för nära femtio år sedan ses han, främst inom det egna partiet, som något av ett utrikespolitiskt orakel. I sin bok vill Mats Bergquist visa att utrikesministerns roll sannolikt var mindre än många trott och statsministerns större. Flera centrala utrikespolitiska problemkomplex kom mestadels att hanteras av Erlander, vilket dock inte tycks ha stört hans utrikesminister.

Mats Bergquist har varit ambassadör i Tel Aviv, -Helsingfors och London. Han är docent i stats-vetenskap i Lund och författare till ett halvt dussin böcker och ett stort antal uppsatser och artiklar om svensk och -internationell politik.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats Bergquist

  • Norden sett inifrån : det fjärde spårbytet

    Birgitta Agazzi, Mats Bergquist, Bengt Dennis, Jan-Erik Enestam, Lars-Åke Engblom

    Det nordiska samarbetet har tjänat de nordiska invånarna väl under efterkrigstiden och kan karakteriseras av fyra spårbyten. Efter det första spårbytet på 1950-talet bildades, efter ett kollapsat försök till en skandinavisk försvarsgemenskap, Nord...