Andra Världskriget - Vad det egentligen handlade om (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2005-10-01
Förlag
Röda Rummet
Översättare
Göran Källqvist
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The meaning of the Second World War and Material Social and Idealogical Preconditions for the Nazi Genocide
Dimensioner
190 x 130 x 17 mm
Vikt
318 g
SAB
K.54
ISBN
9789173621601

Andra Världskriget - Vad det egentligen handlade om

Pocket,  Svenska, 2005-10-01
79
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Var andra världskriget en kamp mellan demokrati och fascism? Mellan godhet och ondska? Handlade kriget om militär snillrikhet och individuellt hjältemod? Var det en strid mellan personligheter?

Den belgiske marxisten och ekonomen Ernest Mandel (1923 -1995) låter sig inte nöja med någon av dessa förklaringar. Med materialistisk historieskrivning som verktyg analyserar han i denna bok (först publicerad på engelska 1986) kriget som en kamp om världsherraväldet. Han härleder kriget ur det imperialistiska världssystemet, och visar hur ekonomin, industrins utveckling och olika klassers positioner bestämde dess förlopp och resultat. Och han skisserar sambandet med den kalla krigsvärld som växte fram ur kriget.

Inte minst lyfter Mandel fram andra världskrigets mest glömda aktörer: de folkliga motståndsmän och -kvinnor från Jugoslavien till Kina, från Italien till Indokina, som ville gå längre i sin kamp än världens ledare ville tillåta.

I den svenska utgåvan publiceras även en senare text av samma författare om Förintelsen och dess samhälleliga och ideologiska förutsättningar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Andra Världskriget - Vad det egentligen handlade om
  2. +
  3. Kapitalismens slut : myten om grön tillväxt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kapitalismens slut : myten om grön tillväxt av Ulrike Herrmann (inbunden).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ernest Mandel

Övrig information

Med materialistisk historieskrivning som verktyg analyseras andra världskriget som en kamp om världsherraväldet. Mandel visar hur ekonomin, industrins utveckling och olika klassers positioner bestämde krigets förlopp och resultat.

I denna utgåva publiceras även en senare text av samme författare om Förintelsen, och dess samhälleliga och ideologiska förutsättningar.