Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
1991-09-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
205 x 135 x 10 mm
Vikt
240 g
SAB
Oa:d
ISBN
9789173746021
Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft (häftad)

Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft

(1 röst)
Häftad, Svenska, 1991-09-01

Slutsåld

Gemeinschaft och Gesellschaft är ett av sociologins äldsta och mest centrala begreppspar, introducerat av Ferdinand Tönnies 1887. Otaliga sociologiska resonemang och undersökningar har inspirerats av denna tankefigur. Men också på många andra områden - t. ex. i skönlitteratur och inom arkitektur och samhällsplanering - har distinktionen mellan "gemenskap" och "samhälle" (eller "marknad") varit fundamental och fruktbar. Johan Asplund undersöker här detta ännu högst aktuella begreppspar med hjälp av en rad överraskande och lysande exempel.

Johan Asplund erhöll 1991 Läkerols stora kulturpris för sina idékritiska essäer, som enligt juryn präglas av "skarpsinne, integritet och osviklig språkkänsla".
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Asplund

  • Ord för ord : en polygraf

    Johan Asplund

    På ett fotografi kan i princip vad som helst "överraska och liksom bli sett för första gången", säger Johan Asplund på ett ställe i "Essä om en barndom" som ingår i föreliggande samling texter. Det kan handla om "en fönste...

  • Om undran inför samhället

    Johan Asplund

    Om undran inför samhället behandlar frågan vad det innebär att förstå ett socialt fenomen. Ett i föreställningen centralt vetenskapspsykologiskt begrepp är "sociologisk betydelseangivelse". Det hävdas att en rad klassiska teoretiker bl.a...

Bloggat om Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft

Övrig information

Gemeinschaft och Gesellschaft är ett av sociologins äldsta och mest centrala begreppspar, introducerat av Ferdinand Tönnies 1887. Otaliga sociologiska resonemang och undersökningar har inspirerats av denna tankefigur. Men också på många andra områden t. ex. i skönlitteratur och inom arkitektur och samhällsplanering har distinktionen mellan "gemenskap" och "samhälle" (eller "marknad") varit fundamental och fruktbar.

Johan Asplund undersöker här detta ännu högst aktuella begreppspar med hjälp av en rad överraskande och lysande exempel.

Johan Asplund erhöll 1991 Läkerols stora kulturpris för sina idékritiska essäer, som enligt juryn präglas av "skarpsinne, integritet och osviklig språkkänsla".