Språkinriktad undervisning : en handbok (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2010-05-20
Förlag
Hallgren & Fallgren
Översättare
Ylva Verwijst
Originaltitel
Hanboek om taalgericht vaakonderwijs
Medarbetare
Holmström, Anna (red.)
Dimensioner
240 x 168 x 11 mm
Vikt
475 g
SAB
Eabf
ISBN
9789173828383
Språkinriktad undervisning : en handbok (häftad)

Språkinriktad undervisning : en handbok

Häftad Svenska, 2010-05-20

Slutsåld

I många klassrum finns idag elever med flerspråkig bakgrund. Undervisningen i skolans ämnen sker emellertid mest på svenska.

Hur klarar skolan utmaningen att ge ämnesundervisning av hög kvalitet när det finns så stora skillnader i elevernas behärskning av svenskan?

Vilka verktyg kan skolan ge lärare i alla ämnen och program för att göra undervisningen både mer effektiv och lockande?

Maaike Hajer och Theun Meestringa visar hur ämneslärare kan fördjupa sin förståelse av sambandet mellan språk och lärande. Handfasta exempel och metoder skapar förutsättningar för högre måluppfyllelse för grundskolans högstadium och för gymnasiet. Stöd ges till att utforma ämnesundervisningen på ett språkutvecklande sätt, från planering och förberedelser till genomförande och utvärdering.

Boken kan också användas i arbetslag för kunskapsdiskussioner om bl.a. bedömningskriterier och för att främja ämnesövergripande arbetssätt.

Om författarna
Maaike Hajer är professor vid lärarutbildningen i Utrecht och har föreläst och skrivit om didaktik och skolans språkpolicy både i Sverige och i Nederländerna. Hon var 2008 gästprofessor vid Göteborgs universitet och arbetar nu som forskningsledare vid Språkforskningsinstitutet inom Stockholms kommuns utbildningsförvaltning.

Theun Meestringa arbetar vid Nederländernas Nationella Institut för Läroplansutveckling SLO med utveckling av kommentarmaterial samt som rådgivare för skolor som vill utveckla språkinriktad ämnesundervisning. Tillsammans samordnar de en nationell plattform för språkinriktad ämnesundervisning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Språkinriktad undervisning

    Maaike Hajer, Theun Meestringa

    I många klassrum finns idag elever med flerspråkig bakgrund. Undervisningen i skolans ämnen sker emellertid mest på svenska. Hur klarar skolan utmaningen att ge ämnesundervisning av hög kvalitet när det finns så stora skillnader i elevernas behärs...