Sågspån och eld (cd-bok)
Fler böcker inom
Format
CD-bok
Språk
Svenska
Inläsare
Odile Nunes
Utgivningsdatum
2011-10-20
Upplaga
1
Förlag
Libris förlag
Medarbetare
Mannberg, Maria (form)
Dimensioner
130 x 130 x 30 mm
Vikt
240 g
SAB
Hc/LC
ISBN
9789173871716
Sågspån och eld (cd-bok)

Sågspån och eld

(6 röster)  |  Läs 1 recension
CD-bok Svenska, 2011-10-20

Slutsåld

Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Om jag inte haft kostkarlarna. Då hade Sirkka kunnat bo hos oss, sluppit att bo på fattighuset. Men det går inte, för kostkarlarna. Ingen vill gå kostgång där det finns en lungsjuk.

Om jag slutade med kostkarlarna, blev spånkäring igen. Då skulle pappa och jag aldrig få varm mat, skulle vi orka ändå? Inte skulle vi kunna gå kostgång själva, då skulle hela min avlöning ätas upp. Men för att hjälpa Sirkka. Vem är jag som offrar en vän för varm mat?

Bricken på Svartvik fyller 20 år i sommar. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men arbete gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så att det räcker.
Då hörs ett rykte på sågverket: Natan, han som gav sig av i vredesmod för ett par år sedan - han har kommit tillbaka!

"Vibeke Olsson skriver en levande prosa, läsaren hör maskinerna och larmet i hamnen, känner dofterna från sågverken, förnimmer Brickens sorg och längtan. Det är också vackert på ett anspråkslöst sätt, inte minst om kärlekens kraft."
Allehanda

SvD guidar till årets bästa böcker:
"I den tredje berättelsen om Bricken har hon nått 20-årsåldern. Kanske är hon en av de mest sympatiska huvudpersoner som finns i svensk litteratur; hon är godheten personifierad och detta har bara utvecklats genom åren samtidigt som hon är djupt självkritisk."
Erik Löfvendahl

"... ett stycke genuin arbetarhistoria som förtjänar att bli klassisk"

"Det är något stort över böckerna om Bricken, Så mycket fakta, sådana fantastiska människor, inte minst kvinnor som rör sig över sidorna. Så många alluderingar på Bibeln, utan att de nånsin blir pretentiöst mästrande. Vibeke Olsson visar att tiden för nyskapande inte är förbi."

"Än en gång har Olsson skrivit en väldigt läsvärd roman med starka personbeskrivningar och engagerande handling ..."
Dagen

"En vacker och viktig bok som vänder sig till alla åldrar. Den lämpar sig alldeles utmärkt som bredvidläsningsbok i historia och samhällskunskap på grundskola och gymnasium."
Katrine Hamori, Bibliotekstjänst

Sagt om Sågverksungen:
"Det har blivit en varm bok, snudd på allåldersbok. En klassisk arbetarroman, spännande och lärorik."
Boel Söderberg, Nerikes Allehanda

Sagt om Bricken på Svartvik:
"... jag njuter oavbrutet av Vibeke Olssons senaste bok ... den är utsökt skriven och gestaltad ..."
Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

"Det är så starkt att jag ryser. De här böckerna borde alla gymnasieelever läsa och utifrån det diskutera samhällsansvar och gemenskap. De sätter våra liv i perspektiv."
Josefin Edlund, bibliotekarie i Sundsvall, om Vibeke Olssons Bricken-böcker
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sågspån och eld. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Efter att ha läst de tre första böckerna om Bricken...
    Pia Gillberg, 10 maj 2013

    Efter att ha läst de tre första böckerna om Bricken kan jag bara säga: Tack Vibeke Olsson. Du har givit mig en inblick i livet på Svartvik vid tiden strax före och efter sekelskiftet 18/1900. Min far var uppväxt under liknande förhållanden på just Svartvik, en tid han sällan talade om. Nu vet jag lite mer om hur livet var där, även om jag tror att det var ännu tuffare än vad som framkommer i böckerna. Väntar nu mer spänning på att läsa Amerikauret. Till dig som ännu inte läst om Bricken vill jag säga: Gör det, det här är riktigt bra.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Vibeke Olsson