Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Bricken (del 5)
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2014-11-21
Upplaga
1
Förlag
Libris förlag
Dimensioner
215 x 145 x 15 mm
Vikt
463 g
SAB
Hc
ISBN
9789173873611
Glödens färger (inbunden)

Glödens färger

(15 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-11-21
49
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Så jag kan sakna glödens färger, hur de skiftade när jag hade lagt eldgruva för natten. Hur jag kunde ligga och se färgerna skifta i spiseln. Visst är järnspisen en välsignelse, lättare med matlagning och den måste inte passas hela tiden. Men så jag kan sakna färgerna.

I det nya århundradets första natt låg jag och såg på färgerna, tänkte att de var lika vackra som fyrverkerierna vi just hade sett.
Det var nittonhundratalets första natt. Det var fyra år innan vi fick järnspis.


Nikanor är plankbärare, Frida arbetar med splitveden, Elvira har sin symaskin, Hella kapar ribb. Elias och Isak har just börjat springa barfota igen. Järnspisen värmer hela köksrummet. Våren 1909, trettio år efter Sundsvallsstrejken, behöver ingen gå och lägga sig hungrig.

Nog är Bricken tacksam.

Trots att hon saknar den där bottenglädjen som hon hade när Natan levde.
Så vad är nu detta med Nikanor? Eskilsson har gått kostgång hos Bricken i många år, hon litar på honom, men vad är det han säger om våld och hat? Inte har väl Nikanor gått och anslutit sig till Hinke Bergegren? Hinkeanerna förespråkar ju blodig revolution och dolken i köttet. Det är långt, långt bort från morfar Edvins drömmar.

30 år har gått sedan sågverksarbetarna gick ut i strejk för första gången. Bricken minns deras glöd men det gör inte Nikanor och de andra unga.

Glödens färger är den femte romanen om Bricken. Sedan tidigare finns Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld och Amerikauret. För dem har Vibeke Olsson fått flera litterära utmärkelser: Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios Vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.

Vibeke Olsson debuterade tidigt som romanförfattare och har ägnat tre historiska platser och skeenden mycket av sin uppmärksamhet: Sundvall runt förra sekelskiftet i romanerna om Bricken, romarriket i den romansvit som börjar med Hedningarnas förgård, och Tredje rikets Tyskland i de två Ulrike-romanerna och Molnfri bombnatt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Glödens färger
 2. +
 3. Amerikauret

De som köpt den här boken har ofta också köpt Amerikauret av Vibeke Olsson (pocket).

Köp båda 2 för 104 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Glödens färger. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst och intressant
  Benny Hallin, 23 juli 2018

  Glödens färger är inget undantag. Alla böcker om Bricken är lättlästa och mycket intressanta. Själv sågverksarbetarunge så stor igenkänning. Tror att böckerna vore läsvärda för dagens unga för att få en uppfattning om förändringar i svenskt samhälle

 2. Bricken
  Nils Göran Wiklund, 7 april 2016

  Har varit oerhört intressant att följa "Bricken" genom hela den serie som denna bok väl är en avslutning på.Skulle vara spännande om det blev en fortsättning.

 3. Viktigt kvinnoperspektiv.
  Karl-Erik Eriksson, 29 januari 2015

  Den här serien böcker är speciellt intressant, genom att den beskriver en historisk epok, utifrån en kvinnas hårda liv. En kvinna från de socialt minst aktade.

 4. Intressant historia i arbetarmiljö
  Bokmona, 2 januari 2015

  Har man läst denna serie från början får man en insikt i hur det var att vara sågverksarbetare från mitten av 1800-talet och framåt. Inga förskönande omskrivningar av en oftast vedervärdig miljö att växa upp i, men med en stark sammanhållning inom familjer och bland vänner. Hårda umbäranden varvas med en livsvilja som får människor att orka kämpa för en drägligare tillvaro.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Glödens färger