Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Bricken (del 5)
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2015-11-09
Upplaga
1
Förlag
Libris förlag
Medarbetare
Mannberg, Maria (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
166 g
SAB
Hc
ISBN
9789173874496

Glödens färger

(29 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2015-11-09
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  79
Visa alla 1 format & utgåvor
Så jag kan sakna glödens färger, hur de skiftade när jag hade lagt eldgruva för natten. Hur jag kunde ligga och se färgerna skifta i spiseln. Visst är järnspisen en välsignelse, lättare med matlagning och den måste inte passas hela tiden. Men så jag kan sakna färgerna.

I det nya århundradets första natt låg jag och såg på färgerna, tänkte att de var lika vackra som fyrverkerierna vi just hade sett.
Det var nittonhundratalets första natt. Det var fyra år innan vi fick järnspis.


Nikanor är plankbärare, Frida arbetar med splitveden, Elvira har sin symaskin, Hella kapar ribb. Elias och Isak har just börjat springa barfota igen. Järnspisen värmer hela köksrummet. Våren 1909, trettio år efter Sundsvallsstrejken, behöver ingen gå och lägga sig hungrig.

Nog är Bricken tacksam.

Trots att hon saknar den där bottenglädjen som hon hade när Natan levde.
Så vad är nu detta med Nikanor? Eskilsson har gått kostgång hos Bricken i många år, hon litar på honom, men vad är det han säger om våld och hat? Inte har väl Nikanor gått och anslutit sig till Hinke Bergegren? Hinkeanerna förespråkar ju blodig revolution och dolken i köttet. Det är långt, långt bort från morfar Edvins drömmar.

30 år har gått sedan sågverksarbetarna gick ut i strejk för första gången. Bricken minns deras glöd men det gör inte Nikanor och de andra unga.

Glödens färger är den femte romanen om Bricken. Sedan tidigare finns Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld och Amerikauret. För dem har Vibeke Olsson fått flera litterära utmärkelser: Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios Vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.

Vibeke Olsson debuterade tidigt som romanförfattare och har ägnat tre historiska platser och skeenden mycket av sin uppmärksamhet: Sundvall runt förra sekelskiftet i romanerna om Bricken, romarriket i den romansvit som börjar med Hedningarnas förgård, och Tredje rikets Tyskland i de två Ulrike-romanerna och Molnfri bombnatt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Glödens färger
 2. +
 3. Amerikauret

De som köpt den här boken har ofta också köpt Amerikauret av Vibeke Olsson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Glödens färger. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bricken böckerna
  eva sjöstedt meshesha, 19 februari 2021

  Jag älskar dessa böcker. Tackar min lillasyster för tipset om dem- Tyvärr kan hon inte läsa fortsättningen om Bricken eftersom hon gick bort i cancer för 3 år sedan.

 2. Femte och än så länge sista boken om Bricken...
  Rut Elisabet Rodin, 6 april 2016

  Gillar upprepningarna. Det är så det är för Bricken att hon har sin historia med sig.
  Har sträckläst alla fem delarna om Bricken.
  Om jag inte får en sjätte del att läsa så vore det ju synd.
  Ja nu läser jag drömmen om Elim författarens senaste bok.....

 3. Medelålderns tunga plikter
  Asta Gardell Sjöström, 15 februari 2016

  Lite bättre - väldigt lite - har det blivit på Svartvik. Huvudsaken att maten och sovplatserna räcker. Men det är långt till förenings- och rösträtten. Det är så spännande att följa händelserna ur människornas vardagsperspektiv. Är man så girig på att läsa vidare som jag så blir de ständiga upprepningarna lite tjatiga, men det är ju så dagarna är - ändringarna går långsamt, rutinerna upprepas, minnena mal.
  Väntar på fortsättningen!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Vibeke Olsson