Folkhemmets kommun : socialdemokratiska idéer om lokalsamhället 1939-1952 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Atlas Akademi
Antal sidor
427
Utgivningsdatum
2003-09-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Falk, Gunnar (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
222 x 147 x 28 mm
Vikt
570 g
SAB
Kc.54,Kc.55,Occ.06z Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
ISBN
9789173891219
Folkhemmets kommun : socialdemokratiska idéer om lokalsamhället 1939-1952 (häftad)

Folkhemmets kommun : socialdemokratiska idéer om lokalsamhället 1939-1952

(1 röst)
Häftad Svenska, 2003-09-01
191
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Idag uppfattar vi det som självklart att kommunerna ska erbjuda en hög grad av social service. Så har det inte alltid varit. Under 1940-talet förändrades den svenska kommunideologin drastiskt.

Om denna förändade syn på kommunernas roll handlar Ulla Ekström von Essens avhandling i idéhistoria.

Kommunerna fick en nyckelroll i den socialdemokratiska politiken och det framväxande folkhemmet. På ett helt nytt sätt skulle de verka för att driva en socialt och kulturellt utjämnande politik. I riksdagen fattades samtidigt beslut om större kommuner.

Den nya kommunideologin spreds inom SAP genom en massiv kampanj riktad till de kommunalt förtroendevalda. Indirekt kom dessa ideal att med tiden omfattas även av de övriga partierna. Kommunalmännen fostrades till att driva framtidens välfärdskommuner. I cirkulär, broschyrer och handböcker spreds en bild av den socialdemokratiska 'mönsterkommunen' . Rättvis, välplanerad, modern, 'trivsam' och med många välfärdsinrättningar, skulle den realiseras av kunniga, viljekraftiga och expansivt, rationellt tänkande kommunalmän. Detta ideal kom dock samtidigt att medföra ett ökat avstånd mellan väljare och valda.

I avhandlingen Folkhemmets kommun undersöker Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola, genombrottet för denna nya kommunideologi. Spänningen mellan dess frigörande och kontrollerande drag belyses genom hur bostadspolitiken och steriliseringspolitiken fördes i kommunerna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Folkhemmets kommun : socialdemokratiska idéer om lokalsamhället 1939-1952
  2. +
  3. Utveckla lokalsamhällets arbete mot våld i nära relationer : en vägledning för kommuner, landsting, statliga myndigheter och idéburna organisationer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Utveckla lokalsamhällets arbete mot våld i nära... (häftad).

Köp båda 2 för 364 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulla Ekström Von Essen

Bloggat om Folkhemmets kommun : socialdemokratiska i...

Övrig information

Vår bild av den svenska medborgaren bör ändras så att den stämmer med den förändrade verkligheten i dagens Sverige. Hur annorlunda de än ser ut är de flesta människor som vi möter på arbetsplatser, gator och torg, inte tillfälliga besökare på folkhemmets bakgård. De är svenska medborgare som kommit för att stanna. Sverige kan inte utesluta 1,7 miljoner av sina medborgare från verklig delaktighet i samhället och som Sisyfos bära deras öde som en sten. Det som krävs är klarsyn och politisk vilja för att öppna hittills oanade möjligheter och göra Sverige till ett föregångsland även i denna fråga. Den här debattboken om folkhemmet, av frilansjournalist Anna Holmgren och psykolog Saleh Oweini, utgår från fem seminarier om diskriminering och integration på arbetsmarknaden som ordnades under 1998 och 1999 av nätverket Fackligt aktiva invandrare, FAI, ABF, Runö folkhögskola och LO Idédebatt.