Vår förbannade rätt : en bok om ungas rättigheter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2004-03-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Mårtens, Tora (fotograf)
Illustrationer
färgill.
Dimensioner
230 x 175 x 20 mm
Vikt
560 g
SAB
Oc.01,u,Ohfb,u
ISBN
9789173891349
Vår förbannade rätt : en bok om ungas rättigheter (häftad)

Vår förbannade rätt : en bok om ungas rättigheter

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2004-03-01

Slutsåld

Hur kan unga människor kräva sina rättigheter om de inte ens vet att de existerar? Det frågade sig Maja Frankel och bestämde sig för att skriva en bok där unga själva berättar om sina liv och erfarenheter. Vår förbannade rätt är den första boken om ungdomars rättigheter utifrån de ungas egna berättelser.

Tillsammans med fotografen Tora Mårtens har Maja träffat Rachel i USA som är hemlös, Jens i Sverige som har haft anorexi, Miguel i USA som dömts till döden, Gift i Sydafrika som har HIV och sexton andra ungdomar.

I FN:s Barnkonvention fastslås att barn och unga har rättigheten att göra sin röst hörd i alla frågor som rör dem. Idag är det bara två länder som inte ratificerat konventionen; Somalia och USA. Men hur många länder är det egentligen som följer den stolta deklarationen? Gör Sverige det?

I tjugoporträtt och sex essäer beskrivs en värld som ser bättre ut i politikernas stolta deklarationer än i verkligheten.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vår förbannade rätt : en bok om ungas rättigheter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Vår förbannade rätt
    Tesssie, 15 november 2006

    Maja Frankel har i den här boken personifierat barnkonventionens artiklar på ett sätt som för den närmare läsaren. Att enbart läsa de 54 artiklarna, som man får göra i så många andra böcker, kan kännas främmande och ganska torrt och tråkigt, men den här boken är någonting helt annorlunda. I boken får man läsa om barn och ungdomar från hela världen, som har varit med om en hel del olika saker. Bland annat får man läsa om Paulina från Sydafrika som började prostituera sig som tioåring, f.d. kna... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Övrig information

Hur kan man kräva sina rättigheter om man inte ens vet att de existerar? Maja Frankel och fotografen Tora Mårtens har varit i Angola, Laos, USA, Sydafrika, Lettland och Sverige. De har träffat Rachel som är hemlös, Jens som haft anorexia, Miguel som dömdes till döden när han var 17 år, Gift som har hiv och sexton andra unga. Vår förbannade rätt är den första boken om ungdomars rättigheter, där unga själva berättar om sina liv.

Att barn och unga har särskilda rättigheter slogs fast 1989, då Barnkonvention antogs av FN. Där står bland annat att "barn och unga har rättigheten att göra sin röst hörd i alla frågor som rör dem." Idag är det bara två länder som inte ratificerat konventionen; Somalia och USA. Men hur många länder är det egentligen som följer den stolta deklarationen? Gör Sverige det? I tjugo porträtt och sex essäer beskriver Maja Frankel i Vår förbannade rätt en värld som ser bättre ut i politikernas stolta deklarationer än i verkligheten.