Med uppenbar känsla för stil (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
3
Utgivningsdatum
2012-05-14
Förlag
Atlas
ISBN
9789173891660
Med uppenbar känsla för stil (e-bok)

Med uppenbar känsla för stil (e-bok)

ett reportage om manlighet

E-bok (EPUB), Svenska, 2012-05-14
49
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
?Oerhört intressant, fruktansvärt skrämmande ? Läs den!? (Yukiko Duke gav Med uppenbar känsla för stil fyra av fem i betyg i Gomorron Sverige/SVT)

?Reportagets största styrka är att det är så personligt. Mendel-Enk skriver bättre än de flesta skönlitterära debutanter. Och allt han berättar är sant ? 127 sidor lämnar efter sig en längtan efter mer.? (Lena Kvist, Borås Tidning)

Med uppenbar känsla för stil är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet och frustrationen hänger ihop med den bild av manlighet som pojkar formas till. Stephan Mendel-Enk är journalist, detta är hans debut. Han har tidigare skrivit i fotbollsmagasinet Offside och varit krönikör i Dagens Nyheter Sporten.

I den mediedebatt som följde huliganmordet på Tony Deogan var analysen tydlig. Huliganerna bestod av våldsfixerade dårar som inte brydde sig om fotboll. De drevs av hat och de hade värderingar som kraftigt avvek från övriga samhällets. Men när Stephan Mendel-Enk intervjuade några av de mest ökända fann han dem vara en så brokig samling att medias alla försök till generella omdömen föll platt. Det fanns bara en sak som alla i Firman verkligen hade gemensamt, men den diskuterats aldrig: De var alla män.

Behärska dig, var lojal mot gruppen, offra dig för något större och viktigare än du själv. Den interna hierarkin. Den stenhårda uppdelningen offentligt/privat. Föraktet för svaghet. Samma logik, samma ideal som formade Firman kände han igen från andra sammanhang: från sin egen uppväxt, kompisar och skolan. Från de mansdominerade tidningsredaktioner han jobbat. Från filmer, tidningar, tv-serier och böcker med män som målgrupp.

?Om en tjej hade skrivit reportaget Med uppenbar känsla för stil och påstått att killar är dumma i huvudet, hade hon snart fått massa knullmail från män och epitetet feministhora i gubbkretsar.? (Natalia Kazmierska, Expressen)

?Jag har inte läst något så klarsynt om manlighet sedan Joyce Carol Oates korta skrift om Boxning.? (Robert Svensson, Resumé)

?Med uppenbar känsla för stil är konsekvent och kompromisslös i sin skildring av hur vårt samhälles norm samtidigt är vårt problem och hur alla män drar fördel av den kollektiva rädsla som finns för vad vissa män ska ta sig till om mäns privilegier hotas. Mendel-Enk är stenhård i sin uppgörelse med ?den manliga könsrollen ? (Ulrika
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mendel-Enk Stephan

  • Tre apor

    Mendel-Enk Stephan

    Tre apor är en humoristisk och sorglig skildring av tre generationer judar i diasporan.

  • Meningen med jobbet

    Mendel-Enk Stephan

    Stephan Mendel-Enk är tillbaka med en samling humortexter om den plats där vi tillbringar huvuddelen av vår vakna tid. En plats som vi älskar, hatar och bygger vår identitet kring: jobbet. I boken tar Stephan Mendel-Enk upp några av de funderingar...

Bloggat om Med uppenbar känsla för stil