Vi lyser som guld : Ett reportage om zoroastrier i exil (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2006-10-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Dimensioner
217 x 144 x 23 mm
Vikt
480 g
SAB
Cmf
ISBN
9789173891820
Vi lyser som guld : Ett reportage om zoroastrier i exil (inbunden)

Vi lyser som guld : Ett reportage om zoroastrier i exil

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2006-10-01
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Azar Mahloujians nya bok är ett reportage om zoroastrier i exil. Parsierna kom till Indien från dåvarande Persien för 1200 år sedan, trots detta är identiteten fortfarande idag i hög grad präglad av ursprunget.

Exil är det genomgående temat i Azar Mahloujians verk. I den nya boken, Vi lyser som guld, om folkgruppen parsierna i Indien bidrar hon med ännu en aspekt av exiltillvaron.

Parsierna kom till Indien från dåvarande Persien för 1 200 år sedan, trots detta är identiteten fortfarande idag i hög grad präglad av minnena från hemlandet. Man hittar fortfarande de som talar om flykten och sitt folk som om de nyligen hamnat i Indien. Parsierna är en mäktig grupp som deltar fullt i det indiska samhällslivet och samtidigt är medvetna om sin egen identitet.

Hur kan en exilgrupp existera efter 1 200 år frågar sig Azar Mahloujian i sin nya bok. Hur förändras identiteten av upplevelsen av exil? Med sin egen upplevelse av livet i exil, hon flydde till Sverige från Iran för drygt tjugo år sedan, fördjupar Azar Mahloujian sin syn på migration. Hon känner igen sin egen upplevelse och försöker förstå hur exiltillvaron påverkar synen på det gamla hemlandet, det nya landet och den egna identiteten.

Vi lyser som guld är ett underhållande resereportage om Indien, Iran och Sverige.

Pressröster:

"Ett föredömligt reportage Imponerande" (Aftonbladet)

"Utmärkt reportagebok Mahloujian skriver med närvaro och skärpa och får på ytan banala skeenden som bussresor och promenader mellan Bombays olika bostadsområden att emellanåt bli thrilleraktigt spännande." (Helsingborgs dagblad)

"Texten vecklar ut sig som en gobeläng, gör utvikningar som behandlar den hemliga svenska 1800-talshandeln med opium, parsiernas urgamla begravningsritualer och egenheterna i britternas kolonialstyre detta reportage om ett märkvärdigt folk ger inga enkla svar på svåra frågor." (Dagens Nyheter)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vi lyser som guld : Ett reportage om zoroastrier i exil
  2. +
  3. Konsulterna : Kampen om Karolinska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konsulterna : Kampen om Karolinska av Lisa Röstlund, Anna Gustafsson (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vi lyser som guld : Ett reportage om zoroastrier i exil. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Vilken modig kvinna. Intressant och rolig historia om...
    Farsan, 10 juni 2013

    Vilken modig kvinna. Intressant och rolig historia om Parsi's som kom till indien 1000 år sedan. Bör läsas av fler.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Vi lyser som guld : Ett reportage om zoro...

Övrig information

Azar Mahloujian nya bok är ett reportage om zoroastrier i exil. Parsierna kom till Indien från dåvarande Persien för 1200 år sedan, trots detta är identiteten fortfarande idag i hög grad präglad av ursprunget. Exil är det genomgående temat i Azar Mahloujians verk. I den nya boken, Vi lyser som guld, om folkgruppen parsierna i Indien bidrar hon med ännu en aspekt av exiltillvaron. Parsierna kom till Indien från dåvarande Persien för 1200 år sedan, trots detta är identiteten fortfarande idag i hög grad präglad av minnena från hemlandet. Man hittar fortfarande de som talar om flykten och sitt folk som om de nyligen hamnat i Indien. Parsierna är en mäktig grupp som deltar fullt i det indiska samhällslivet och samtidigt är medvetna om sin egen identitet. Hur kan en exilgrupp existera efter 1200 år frågar sig Azar Mahloujian i sin nya bok. Hur förändras identiteten av upplevelsen av exil? Med sin egen upplevelse av livet i exil, hon flydde till Sverige från Iran för drygt tjugo år sedan, fördjupar Azar Mahloujian sin syn på migration. Hon känner igen sin egen upplevelse och försöker förstå hur exiltillvaron påverkar synen på det gamla hemlandet, det nya landet och den egna identiteten. Vi lyser som guld är ett underhållande resereportage om Indien, Iran och Sverige.