404 - Utflykter i glömskans landskap
Format
Övrigt
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2005-07-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Larsmo, Ola (medf.)
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
200 g
SAB
Bv
ISBN
9789173891899

404 - Utflykter i glömskans landskap

Övrigt,  Svenska, 2005-07-01
128
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    109
Visa alla 1 format & utgåvor
Det pågår en politisk och ekonomisk kamp om vilken roll nätet och den nya tekniken ska spela i våra liv. Vi behöver bara nämna laddade och för den stora allmänheten kanske inte alltid helt glaskara begrepp som p2p, fildelning, "creative commons", linux eller PuL för att det för det för den insatte står klart att ett stort antal slag som rör det gemensamma minnet ännu utkämpas. Ingenting är ännu avgjort.

I 404 belyser historikern Lars Ilshammar och författaren Ola Larsmo några av de stora framtidsfrågorna som den digitala revolutionen fört med sig.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 404 - Utflykter i glömskans landskap
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 217 kr

Kundrecensioner

Fler böcker av författarna

Övrig information

När vi skrev "net.wars" för sju år sedan befann sig samhället mitt i vad som såg ut som en informationsexplosion. Det fanns ingen hejd på alla tankar om hur samhället skulle förändras på nolltid, och inte minst fanns där en dubbel överskattning av den "nya" teknik som då kallades IT. Dels skulle den göra alla andra former av informationshantering (böcker, tidningar, TV etc.) helt obsoleta. Dels skulle den nya tillgången på information snabbt revolutionera samhället, skapa helt nya politiska och ekonomiska förutsättningar. På andra sidan den IT-bubbla som faktiskt kunde förutses har nya möjligheter - och problem - tillkommit. Bland annat hotet av en minnesförlust i den nya informationsteknikens spår - en minnesförlust som handlar om politikens möjligheter och självpåtagna begränsningar, om minnensbärarande teknik, och om samhällets stora, kollektiva minne. Samtliga dessa sidor av saken blir mycket tydliga i ett IT-perspektiv. Den nya tekniken diskuterades fortfarande på ett fullkomligt historielöst sätt.

. . .

Man kan konstruera hypotesen att ju större mängder av mer sammansatt information som ska lagras, desto svårare blir det att hålla lagringsmediet vid liv. Vi kan kalla detta för "Amnesiaparadoxen".

. . .

Gör försöket att tänka bort Internet ur din vardag. Det går knappast. Så snabbt har den syntes av olika tekniker som vi ännu slarvigt kallar "IT" arbetat sig in i samhällets olika infrastrukturer. Idag skulle ett bortfall av nätets olika användningsområden vara liktydigt med en katastrof. Stora delar av vårt gemensamma - och till och med personliga - minne skulle med ens bli otillgängligt. Och alldeles oberoende av hur Nasdaq står sig för dagen pågår fortfarande en politisk och ekonomisk kamp om vilken roll nätet ska spela i våra, alltmer gemensamma, liv

. . .

Motståndet mot fri informationstillgång kommer inte bara från politiska diktaturer utan också från mäktiga ekonomiska intressen med stora investeringar nedgrävda i digital teknik och digitala medier. Dessa sinsemellan olika intressen ingår i en ohelig allians som vi kan döpa till "informationsprotektionismen".