Ingens mamma : tolv kvinnor om barnfrihet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2013-11-05
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
López, Natacha (förf.) / Magnusson, Jane (förf.) / Rabe, Annina (förf.) / Andersson, Lena (förf.) / Sjögren, Katarina (förf.) / Stenberg, Birgitta (förf.) / Yngvesson, Susanne Wigorts (förf.) / Åberg, Sofie (förf.) / Adolfsson, Josefine (red.) / Lundin, Mattias (form) / Thungren, Edvin (form)
Dimensioner
190 x 140 x 10 mm
Vikt
230 g
SAB
Oac-b,306.8
ISBN
9789173894470
Ingens mamma : tolv kvinnor om barnfrihet (häftad)

Ingens mamma : tolv kvinnor om barnfrihet

(16 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad Svenska, 2013-11-05
159
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
"Här blir det inga barn gjorda"

Litteratur, tv, tidningar och radio matar oss med berättelser om moderskap, ofrivillig barnlöshet, livspussel och kärnfamiljsmys.

Här skriver tolv kvinnor som vill något annat. Kvinnor som självmant har valt att sterilisera sig innan 30-årsåldern eller hellre låter sin partner bilda familj med någon annan än att själv bli mamma. Som tycker att klimakteriet är befriande, att vårt förhållande till barn liknar en religiös kult och att det är dags att uppvärdera andra relationer än dem mellan barn och föräldrar.

Evolutionsbiologi, feministiska strategier och idéhistoria blandas med humor, konsumtionskritik och djupt personliga insikter. Medverkar gör Gunilla Kracht, Birgitta Stenberg, Lena Andersson, Katarina Sjögren, Sofie Åberg, Annina Rabe, Jane Magnusson, Natacha López, Faranak Rahimi, Susanne Wigorts Yngvesson, Gabriella Boijsen och Anna Sol Lindqvist.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Ingens mamma : tolv kvinnor om barnfrihet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Idén är bättre än boken
  A, 13 mars 2018

  Denna får 4 stjärnor, mestadels för att antologin fyller något som tidigare varit ett svart hål.

  Fortfarande kan det vara problematiskt (framförallt för kvinnor) att uttalat och aktivt välja att avstå från barn. Inte bara berättelserna här, utan även en snabb googling på Internet, visar att många frivilligt barnfria får utstå kommentarer, närgångna frågor och ibland ren ilska och surhet över sina beslut. Det är märkligt, men barnfrihet tycks vara en av vår tids sista tabun.
  Läs hela recensionen

 2. Det handlar om hur vi agerar mot varandra
  A.W., 2 november 2014

  Tolv inlägg i frågan om frivillig barnlöshet. Alla skriver utifrån sina egna erfarenheter så det kan vara berättelser om till exempel missfall eller hur olika religioner ser på att inte skaffa barn. En viktig bok för alla oavsett om man har barn eller inte för det handlar om hur vi agerar mot varandra, för ärligt talat så är samhället väldigt elakt mot kvinnor som inte skaffar barn, eller vem har inte hört frasen: "Hur länge har du och x varit ihop nu? När ska ni skaffa barn då? Man måste skynda sig vet du den biologiska klockan tickar."

 3. Otroligt befriande. Har letat efter en liknande bok...
  Simone, 20 december 2013

  Otroligt befriande. Har letat efter en liknande bok väldigt länge men inte hittat något som kommer i närheten. Jag är själv inte säker på hur jag vill leva mitt liv (med eller utan barn) men boken är superintressant ur ett feministiskt och allmänmänskligt perspektiv.

 4. Jag blev lite besviken, faktiskt. Idén med boken är...
  Emma, 9 december 2013

  Jag blev lite besviken, faktiskt. Idén med boken är bra, och med tanke på de starka normer som omgärdar ämnet är varje inlägg i debatten nyttigt. Men i min mening är texterna för uddlösa och ointressanta. Många formuleringar (samt uteslutandet av manliga skribenter) förstärker dessutom föreställningen att kvinnor i högre grad än män behöver förklara och försvara beslutet att inte skaffa barn. Det är många ursäktanden i stil med "det är inte det att jag inte tycker att barn är underbara, det ä... Läs hela recensionen

 5. Alltför självklara ståndpunkter. Banala konstaterande...
  Kristina Alstam, 2 december 2013

  Alltför självklara ståndpunkter. Banala konstaterande kring att det verkar jobbigt att leva med barn. Varför läsa en bok med resonemang jag är kapabel att föra själv?

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Ingens mamma : tolv kvinnor om barnfrihet