Och jag är fri : Lennart Geijer och hans tid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Göteborg studies in politics (del 138)
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2014-12-29
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
195 x 140 x 28 mm
Vikt
543 g
SAB
Lz Geijer, Lennart
ISBN
9789173894791

Och jag är fri : Lennart Geijer och hans tid

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-12-29
189
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vem var Lennart Geijer? En radikal socialdemokrat som förespråkade omfattande reformer inom kriminal- och sexualpolitiken bland annat ansåg han att fängelsestraffet var omänskligt och att alla fängelser borde rivas. En frihetslängtande människa som sökte sig till samhällets utsatta, men som sällan släppte någon riktigt nära. En man som kunde framstå som anonym också för dem som kände honom väl.

I dag förknippar många honom främst med bordellaffären i slutet av 1970-talet, då han offentligt anklagades för att ha utnyttjat prostituerade under tiden som justitieminister.

Och jag är fri skildrar Lennart Geijers liv och politiska gärning, samtidigt som hans idéer sätts i ett idéhistoriskt sammanhang. Boken är alltså även en berättelse om den svenska socialdemokratin och det politiska 1900-talet.

Ulf Bjereld har haft tillgång till Geijers tidigare okända dagboksanteckningar, som han skrivit ända från tonåren och fram till det att han lämnar regeringen efter Socialdemokraternas valnederlag 1976. I boken ges färgstarka ögonvittnesskildringar av studentåren i 1930-talets Lund, av Olof Palme och Tage Erlander, av 1960- och 1970-talets turbulenta politiska liv samt dramatiska händelser som kapningsdramat på Bulltofta, ockupationen av västtyska ambassaden, IB-affären och gisslandramat på Norrmalmstorg.

Ulf Bjereld (f. 1957) är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, särskilt inriktad på svensk utrikes- och säkerhetspolitik och framväxten av nya politiska skiljelinjer i en globaliserad värld och digitaliseringens betydelse för demokratin. Han har publicerat en rad böcker, senast Den nödvändiga politiken: makt och motstånd i en individualiserad tid (2011, tillsammans med Marie Demker).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Och jag är fri : Lennart Geijer och hans tid
 2. +
 3. Kön och Politiskt Våld : Attityder Under Svensk Efterkrigstid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kön och Politiskt Våld : Attityder Under Svensk... av Ulf Bjereld (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Och jag är fri : Lennart Geijer och hans tid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant skildeing
  Fatjudge, 29 januari 2015

  Jag tycker att boken ger en intressant inblick i främst inrikespolitiken under 60- och 70-talet. Särskilt när det gäller den rättspolitisks utvecklingen mot hur det ser ut idag. Även intressant med skildring av hur man hanterade ambasaddramat och flygplanskapning. Att rekommendera!

 2. En underbar bok om Lennart Geijer!

  En riktigt bra lättläst och läsvärd bok! Den är intressant och en viktig del av Arbetarrörelsens historia som vi inte har haft kännedom om tidigare.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Ulf Bjereld