Rikshushållaren : Gunnar Sträng i socialdemokratins tjänst 1906-1992 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
527
Utgivningsdatum
2018-03-29
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Melbi, Johan (form)
Dimensioner
220 x 150 x 45 mm
Vikt
871 g
ISBN
9789173895767
Rikshushållaren : Gunnar Sträng i socialdemokratins tjänst 1906-1992 (inbunden)

Rikshushållaren : Gunnar Sträng i socialdemokratins tjänst 1906-1992

(14 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-03-29
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Ingen annan politiker i svensk historia har suttit i regeringen lika länge som Gunnar Sträng trettioett år, varav tjugoett år som finansminister. I dag ses han som en ikonisk ledare inom socialdemokratin. Men vem var Gunnar Sträng? Vad drev honom och hans politiska arbete? I biografin ges en unik inblick i Gunnar Strängs fackliga och politiska liv och gärning, i både med- och motgång. Författaren Anders L. Johansson hade ett ingående samarbete och förde många samtal med Gunnar Sträng under hans sista levnadsår. Utöver omfattande arkivforskning bygger boken på de hundratals privata brev, almanackor, skrivna tal och tidigare helt okänt material som Sträng, kort före sin död, överlämnade till författaren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rikshushållaren : Gunnar Sträng i socialdemokratins tjänst 1906-1992
 2. +
 3. Hennes excellens Agda Rössel : Från banvaktstugan till FN-skrapan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hennes excellens Agda Rössel : Från banvaktstug... av Elin Jäderström (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Rikshushållaren : Gunnar Sträng i socialdemokratins tjänst 1906-1992. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Äntligen!
  Nils Hellen, 1 maj 2019

  Som jag har väntat på del 2. Den första boken om Gunnar Sträng var så bra och nu har jag också fått läsa fortsättningen. En viktig bok för den som vill förstå Sverige och det folkhem som var.

 2. Mycket intressant jag är född 1940
  HP, 8 november 2018

  Boken visar på vilka intressekonflikter det fanns och förmodligen likadant idag.
  har inte läst färdigt ännu. Saknar Jordbruksprisförhandlingarna under senare år.Jag har arbetat inom LRF och vissa frågor reglerades via förhandlingarna. Bl.a. Avbytarverksamheten och Företagshälsovården för Lantbrukare.
  Jag är född på ett mindre lantbruk och arbetat inom lantbruket både praktiskt och som tjänsteman med Avbytartjänst och företagshälsovård i lantbruket.

 3. Ett stycke nutidshistoria
  Berndt Anders Molin, 23 juni 2018

  Läsvärd politisk historia med nya perspektiv på hur välfärdsSverige växte fram under efterkrigstiden. Du får följa med in i de slutna rummen där de politiska striderna utkämpades och där Sträng var en av aktörerna. Anmärkningsvärt är de hätska striderna i den innersta kretsen kring en bräcklig Erlander och vem kunde tro att Sträng ville avsätta Olof Palme eller att Sträng knappast hann lämna ordförandeskapet i Rikgsbanksfullmäktige innan bankernas kreditgivning avreglerades med katastrofala följder för svensk ekonomi.

 4. Ger ny bakgrund till Gunar Sträng
  Ingvar Svensson, 24 maj 2018

  Trots att jag följde med under större delen av Gunnar Strängs aktiva år i rikspolitiken gav boken en ny bakgrund till hans liv. Den privata delen var tidigare okänt för mig, men den ger en djupare bild av personen.

  Sträng hade en enkel utbildning men skaffade sig en ställning där han kunde överglänsa professorer. Han fick en mycket framskjuten roll i svensk politik, men han armbågade sig inte fram. Han avstod flera gånger från att nå större positioner.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Anders L Johansson

 • LO : 1900-talet och ett nytt millenium

  Anders L Johansson, Lars Magnusson

  Till LO:s hundraårsjubileum 1998 utkom en jubileumsskrift av det ovanligare slaget; öppenhjärtlig och analyserande. Anders L Johansson och Lars Magnusson har 14 år senare arbetat om den gamla texten och skrivit till flera nya kapitel. Med Saltsjöb...

 • LO andra halvseklet

  Anders L Johansson, Lars Magnusson

  LO andra halvseklet är en jubileumsskrift av det ovanliga slaget. Den stryker inte medmedhårs, den är inte någon "solskenshistoria". LO andra halvseklet är en borrande ekonomisk-historisk analys av hundraårsjubilaren LO. Med "Saltsj...