Språk och ordkonst i österled (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Konferenser Kungl Vitterhets historie och antikvitets akademien (del 79)
Antal sidor
72
Utgivningsdatum
2012-12-12
Förlag
Kungl. Vitterhetsakademien
SAB
F
ISBN
9789174024142
Språk och ordkonst i österled (häftad)

Språk och ordkonst i österled

Häftad Svenska, 2012-12-12
189
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Författarna i denna skrift är alla professorer i språkvetenskapliga ämnen vid nordiska universitet och också verksamma inom forskarkollegiet vid Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul. Redaktören är ordförande i forskarkollegiet. Istanbulinstitutets vetenskapliga verksamhet stöds av Kungl. Vitterhetsakademien och skriftens artiklar bygger på föredrag vid ett symposium på akademien. Tillsammans illustrerar de hur kvalificerat språkvetenskapligt studium både kan öka vår förståelse av andra kulturer och ge oss tillgång till deras kulturella rikedom.

Läsaren får först möta problemet med att flera småspråk och därmed också kulturtraditioner hotas att försvinna. Det utförliga exemplet i boken gäller ett turkiskt språk och en intressant minoritetskultur i vårt närområde. Georgien kommer sedan i fokus. Artikeln analyserar några manuskript som på ett överraskande sätt illustrerar hur valet av alfabet kan ha en viktig social betydelse. Två typer av principiella översättningsproblem blir behandlade i de avslutande essäerna. Den första diskuterar skönlitterära prosatexter och ger exempel på hur Orhan Pamuks turkiska texter kan göras levande över språkliga och kulturella gränser. Poesi skapar speciella översättningsproblem och dessa blir, i bokens avslutande bidrag, behandlade utifrån en rik och lång litterär tradition - den persiska. I artikeln finns utförliga exempel på både klassisk och modern iransk poesi.

Boken som helhet är avsedd att väcka lust till vidare kulturella och litterära utflykter i österled.

Under redaktion av Anders Jeffner. Övriga författare: Bernt Brendemoen, Joakim Enwall, Éva Á Csató och Bo Utas.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Språk och ordkonst i österled
 2. +
 3. Språkporten 1, 2, 3 Elevpaket - Digitalt + Tryckt - Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, tredje upplagan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Språkporten 1, 2, 3 Elevpaket - Digitalt + Tryc... av Monika Åström (häftad).

Köp båda 2 för 769 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Jeffner

 • Emilia Fogelklou läst i dag : nio essäer

  Anders Jeffner

  EMILIA FOGELKLOU NORLIND (1878-1972) är en förgrundsgestalt inom det intellektuella livet i 1900-talets Sverige. Hennes självbiografiska romaner tillhör den levande litteraturen. Tillsammans med bl.a. Elin Wägner arbetade hon för att stärka kvinno...

 • Gudstro : existentiella och intellektuella perspektiv

  Anders Jeffner, Erik Blennberger, Carl Reinhold Bråkenhielm

  I Gudstro - Existentiella och intellektuella perspektiv ställs de grundläggande teologiska frågorna om människan, Gud och andligheten. Är det möjligt att bära en gudstro i vår vetenskapliga tid? Vad innebär den i så fall? Vad kan menas med evigt l...