Kulturminnesvård i efterkrigstid : med Riksantikvarieämbetet i centrum (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Antikvariska serien (del 51)
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2015-02-27
Förlag
Kungl. Vitterhetsakademien
Dimensioner
245 x 165 x 20 mm
Vikt
776 g
SAB
Bgk-c
ISBN
9789174024296
Kulturminnesvård i efterkrigstid : med Riksantikvarieämbetet i centrum (inbunden)

Kulturminnesvård i efterkrigstid : med Riksantikvarieämbetet i centrum

Inbunden Svenska, 2015-02-27
279
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Med freden 1945 ändrades förutsättningarna för kulturminnesvården radikalt. Under krigsåren hade samhällets insatser koncentrerats till verksamheter av betydelse för försvar och folkhushållning. Nu blev det möjligt att planera för en fredlig framtid, att utveckla näringsliv och infrastruktur och förverkliga ideer om ett modernt samhälle med bättre villkor för alla medborgare. Men inom Riksantikvarieämbetet och ute i länen saknade man resurser: personal för att kunna möta de nya kraven på medverkan i samhällsprocessen och anslag för att stimulera vården av skyddsvärda kulturminnen och miljöer.

Margareta Biörnstad kommenterar verksamheten under de perioder då Martin Olsson och Bengt Thordeman var riksantikvarier. Efterkrigstidens två offentliga utredningar på området kommenteras liksom det mottagande de fick. Författaren tar också upp samspelet mellan ämbetsverket och de ansvariga politikerna i regering och riksdag och bristen på dialog om behovet av ett vidgat program för kulturminnesvården i det efterkrigstida samhället.

Margareta Biörnstad är f.d. riksantikvarie. Hon fick sin första anställning vid Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museum i början av 1950-talet. Från 1955 tjänstgjorde hon i olika befattningar vid ämbetsverkets fornminnesavdelning för att från 1972 ingå i verksledningen, först som överantikvarie och under åren 1987-93 som riksantikvarie. Under åren 1967-85 medverkade hon i flera offentliga utredningar inom museiområdet och kulturminnesvården.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kulturminnesvård i efterkrigstid : med Riksantikvarieämbetet i centrum
  2. +
  3. "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är" och andra citat av kvinnor

De som köpt den här boken har ofta också köpt "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag... av Flera Författare, Annika Persson (kartonnage).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Margareta Biörnstad